BE përgatitet për Brexit pa marrëveshje, Britania refuzon ultimatumin

21:04 | 14 Shtator 2020

Bashkimi Evropian po rrit përgatitjet e tij për një Brexit pa ndonjë marrëveshje.

Kjo erdhi pasi Londra zyrtare refuzoi një ultimatum për të braktisur planet për të anuluar elementët kryesorë të marrëveshjes së nënshkruar për largimin nga BE.

Brukseli ka paralajmëruar se do ta çojë Britaninë në gjyq nëse shkon përpara me një projektligj të diskutueshëm i cili thotë se do të rrezikojë marrëveshjen e paqes në Irlandën e Veriut.

Një votim mbi projektligjin e diskutueshëm po mbahet sot në Parlamentin britanik.

Sipas mediave britanike, projektligji u dënua nga disa deputetë, duke përfshirë pesë ish-kryeministra, por një votim kyç nuk është mbajtur ende.

Qeveria pretendon se projektligji do të sigurojë që ai “do të jetë në gjendje të përmbushë detyrimin e saj për të mbrojtur paqen në Irlandën e Veriut dhe Belfast, si dhe për të forcuar dhe mirëmbajtur tregun e brendshëm të Britanisë së Madhe. Sidoqoftë, BE e kundërshton atë.

Pas bisedimeve urgjente me Londrën zyrtare të enjten, Bashkimi Evropian tha se “marrëveshja e tërheqjes përmban mekanizma të shumtë dhe mënyra ligjore për të zgjidhur shkeljet e detyrimeve ligjore të përfshira në tekst dhe BE nuk do të jetë” e ndrojtur “në përdorimin e tyre”.

Britania e Madhe ka afat deri në fund të muajit të tërheqë masat e diskutueshme nga projektligji i saj, deklaroi Komisioni Evropian.

Sipas protokollit për Irlandën / Irlandën e Veriut, i cili është përfshirë në Marrëveshjen për Largimin nga BE, Britania e Madhe planifikon të vazhdojë zbatimin e rregullave doganore të BE-së pas përfundimit të periudhës tranzitore në mënyrë që të shmangë kontrollet kufitare me Republikën e Irlandës, një anëtare e BE-së.

Kjo do të thotë që mallra të caktuara që udhëtojnë midis Irlandës së Veriut dhe Britanisë së Madhe do të kontrollohen, gjë që, sipas qeverisë britanike, do të rezultojë në një kufi në Detin e Irlandës. Periudha e tranzicionit skadon më 31 dhjetor të këtij viti.

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara