BE: Pasaportat e vaksinave duhet të jenë proporcionale dhe ligjore

15:18 | 6 Prill 2021

Planet nga vendet e Bashkimit Evropian për të lëshuar certifikata që tregojnë se qytetarët janë vaksinuar kundër COVID-19 duhet të kenë një bazë ligjore për të siguruar që ato janë të domosdoshme dhe proporcionale, thanë të martën vëzhguesit e privatësisë së bllokut.

Bordi Evropian i Mbrojtjes së të Dhënave (EDPB) dhe Mbikëqyrësi Evropian i Mbrojtjes së të Dhënave (EDPS) gjithashtu paralajmëruan kundër përdorimit të të dhënave në dokumente të tilla udhëtimi për të krijuar një bazë të të dhënave qendrore të BE-së, transmeton arbresh.info

Vendet e mbështetura në turizëm si Greqia, Spanja dhe Portugalia shpresojnë që çertifikatat e vaksinave të ringjallin udhëtimet ndërkombëtare dhe të shpëtojnë sezonin e festave të kësaj vere. Ndërsa disa vende duan një qasje në të gjithë BE-në për këtë çështje, të tjerët po planifikojnë skema kombëtare.

“Çdo masë e miratuar në nivelin kombëtar ose të BE që përfshin përpunimin e të dhënave personale duhet të respektojë parimet e përgjithshme të efektivitetit, domosdoshmërisë dhe proporcionalitetit,” tha kreu i EDPB Andrea Jelinek në një deklaratë.

“Prandaj, EDPB dhe EDPS rekomandojnë që çdo përdorim i mëtejshëm i Certifikatës së Gjelbër Dixhitale nga vendet anëtare duhet të ketë një bazë të përshtatshme ligjore në vendet anëtare dhe të gjitha masat e nevojshme mbrojtëse duhet të jenë në vend.”

Kreu i EDPS Wojciech Wiewiórowski tha se përdorimi i dokumenteve duhet të kufizohet dhe se ato duhet të hiqen pasi të mbarojë pandemia.

“Duhet të bëhet e qartë se propozimi nuk lejon – dhe nuk duhet të çojë në – krijimin e çdo lloj baze të të dhënave qendrore të të dhënave personale në nivelin e BE,” tha ai.

Mbikëqyrësit thonë se vendet e BE duhet të lejojnë tre lloje të certifikatave të vaksinave – për njerëzit që janë vaksinuar, rikuperuar ose testuar – për të shmangur diskriminimin bazuar në të dhënat shëndetësore dhe si rrjedhim shkeljen e të drejtave themelore./Reuters/arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara