Google ADS

Boshnjako-Amerikanët i shkruajnë letër Haradinajt e Thaçit: Mos e ndani Kosovën

13:45 | 15 Gusht 2018

BANA-Asociacioni Nacional Boshnjako-Amerikan, i ka shkruar letër presidentit Thaçi dhe kryeministrit Haradinaj nga të cilët kërkon mbi të gjitha që të mos lejojnë ndarjen e Kosovës. BANA thonë se kërkojnë zgjidhje demokratike duke përfshirë që pjesë e dialogut të jenë edhe përfaqësuesit legjitimë boshnjakë që janë pjesë e institucioneve të Kosovës.“Shoqata Kombëtare Boshnjako-Amerikan (BANA) për shkak të anëtarëve të saj – të popullit të Kosovës, por edhe të marrëdhënieve të mira fqinjësore dhe lidhjet miqësore me popullin shqiptar, rregullisht monitoron tendencat politike dhe sociale në shtetin e Kosovës dhe në rajon. BAN dëshiron dhe ushqen shpresën që Republika e Kosovës të ngulmuar në rrugën e forcimit demokratizimin e shoqërisë në vend dhe forcimin e ekonomike, sidomos që së shpejti të bëhet një anëtare e plotë e Kombeve të Bashkuara, edhe për t’u integruar në aleancën euroatlantike.

Ne duam të theksojmë, ne rregullisht e monitorojmë rrjedhën e flukseve politike në të gjithë shtetin e Kosovës, veçanërisht në pjesën veriore. Ne vlerësojmë përpjekjet e menaxhimit dhe të gjitha institucionet e shtetit të Kosovës që të gjitha mosmarrëveshjet zgjidhen me mjete paqësore dhe demokratike.

I nderuar zoti President dhe kryeministri,
Me këtë rast, Shoqata Kombëtare boshnjak-amerikan kërkon që ju përfaqësues shtetëror të Republikës së Kosovës, për t’iu përgjigjur pozitivisht kërkesave të përfaqësuesve legjitim të boshnjakëve në institucionet e Republikës së Kosovës, përfshirë edhe në dialogun e fundit dhe negociatat mes dy vendeve, Republika e Kosovës dhe Republika e serbia. Kjo letër është e bazuar në dëshmi dhe fakte që vijnë tek ne nga anëtarët tanë dhe familjet e tyre – Anëtarët e popullit boshnjak, ndarë shqetësime të mëdha në lidhje me zhvillimet politike në disa komuna në veri të shtetit të Kosovës. Gjithashtu me të drejtë kërkojnë nga shumë diaspora sidomos nga vendet boshnjake Rvatska, të cilët janë të shpërndara në të gjithë botën.

Për këtë qëllim, Shoqata Kombëtare boshnjak-amerikan, ju kujton se boshnjakët në komunat në veri, në luftë apo në vitet e pas luftës në Kosovë janë të diskriminuar në të gjitha fushat e të drejtave të njeriut dhe të pakicave, mbi të cilat janë kryer edhe krime të rënda të luftës, vrasje të planifikuar, persekutimi … për fat të keq, kriminelët ende nuk janë përpunuar, e cila është kryesisht myslimane popullsisë shkaktoi eksodin masiv nga zona.

I nderuar President dhe Kryeministër,
Ne e vlerësojmë se prania e boshnjakëve në ekipin negociator të Republikës së Kosovës në çdo nivel dhe këtë si të nevojshme për zgjidhjen e statusit të vendit, si dhe statusin e tyre në këtë pjesë të vendit.

Ne theksojmë dhe theksojmë në emër të anëtarëve tanë, por edhe bashkatdhetarëve tanë në Kosovë dhe jashtë Kosovës, ne jemi ekskluzivisht për një Kosovë unike dhe integruese dhe jemi kundër ndarjes etnike dhe rikthimit të kufijve! Çdo tregti në territor ose dhënia e negociatave për dëmtim të shtetit të Kosovës dhe qytetarëve do të nënkuptonte lëshimin e territorit të shtetit të Kosovës dhe qytetarëve, në këtë rast boshnjakët, të cilët në numër të konsiderueshëm jetojnë në veri të Republikës së Kosovës. Ngjashëm, Delegacioni i Republikës së Kosovës në ekipin negociues nuk duhet në asnjë rast të lejojë krijimin e një “forme gjithë gjenocidale” të imponuar në Bosnje dhe Herzegovinë. Brezat e ardhshëm të Kosovës kurrë nuk do të duhet të thonë asgjë për askënd!

Presidenti i udhëtimit dhe kryeministri,
Ne presim që ju të ftoni përfaqësuesit e ligjshëm të boshnjakëve, të cilët janë patriotë dhe luftëtarë të provuar për shtetin e Kosovës, sa më shpejt që të jetë e mundur në ekipin negociues.

Kosova e lirë dhe e integruar” thuhet në letrën e BANA-s.

Shpërndaje në rrjete sociale

Të ngjashme