Google ADS

13 misteret e pazgjidhura ende nga shkenca

03:44 | 7 Mars 2015
Arbresh.info

Autori Michael Brooks ka hetuar disa nga anomali më të mistershme të shkencës moderne, ato probleme të vështira që “refuzojnë” të përshtaten me teoritë. Më poshtë “Tirana Observer” sjell 13 misteret të pazbuluara ende nga shkenca moderne. Gjithçka që ka shqetësuar njerëzimin ndër shekuj, e botuar në një speciale nga “TimesOnline”. Paqëndrueshmëria e vizionit tonë për universin ndryshon. Me kalimin e viteve, shekujve dhe zbulimet e ndryshme edhe vizioni ynë për universin ndryshon. Një dekadë më parë, ne kemi zbuluar se konstantet themelore të fizikës nuk mund të jenë kaq konstante mbi të gjithë. A jeni më shumë se vetëm një çantë me kimikate? A jeni më shumë se shuma e kimikateve të pajeta që përbëjnë trupin tuaj? Çfarë e bën një pemë të gjallë të kthehet në një fuçi druri? Askush nuk e di. Hulumtuesit kanë dhënë shumë mund duke u përpjekur për të përcaktuar se çfarë është jeta. Evolucioni është problem lidhur me vetë-shkatërrimin. Pse ne duhet të vdesim? Është një pyetje që ndan biologët, dhe gjatë viteve, janë teoritë mbajtur mbrapa me radhë, si dhe prova të reja janë sjellë në dritë. Evolucioni është problem lidhur me vetë-shkatërrimin. Pse ne duhet të vdesim? Është një pyetje që ndan biologët. Studiuesit kanë arritur të gjejnë gjenet përkatëse që rrisin jetëgjatësinë.  Ç’ndodh me universin, sa e njohim atë, si ka evoluar qenia njerëzore, sa e njohim jetën dhe a na mundon vdekja. Këto e shumë të tjera në një speciale për të pazgjidhurat e shkencës.

1. Pjesa më e madhe e universit mungon

Ne mund të llogarisim vetëm për 4 për qind e të kozmosit, pasi kaq është arritur të zbulohet deri në ditët e sotme. Nëse jeni duke pyetur veten se çfarë mund të bëjë për ju LHC, siç është fakti që ai mund të gjejë vetëm një të katërtën e të gjithë universit. Përplasjet janë shpresa për të krijuar disa pjesë të veçanta që fizikanët i quajnë “çështje të errët”, një enigmë që mendohet të përbëjë afërsisht 25 për qind të universit. Pastaj ekziston “energji e errët”, një forcë misterioze që duket të jetë i shkëlqyer hapësirë dhe kohë veç e veç. E nëse kjo është e vërtetë, me zbulimin e pjesëve të tjera shumë teori përmbysen. Pra shkenca ka zbatuar një matematikë të gabuar në këtë pikë.

2. Anomalitë e pionierëve (nismëtarëve)

Në vitet 1970 NASA nisur dy hetime hapësirë që nuk kanë shkaktuar dhimbje koke të pambarim për pionierët. Rreth 10 vjet në misione e Pioneer 10 dhe 11, pasi kishin përfunduar misionin ata kanë pësuar të gjithë anomali të ndryshme. Në çdo vit udhëtimi, hetimet dhe vëzhgimet në hapësirë largohen 8000 kilometra larg trajektorja që ata synojnë. Nuk është shumë kur ju konsideroni se ato mbulojnë 219 milionë kilometra në vit. Megjithatë, ajo është aty, dekada të tëra plot analiza kanë dështuar dhe nuk kanë arritur të gjejnë një arsye të drejtpërdrejtë për të.

3. Konstantet e ndryshueshme

Paqëndrueshmëria e vizionit tonë për universin. Me kalimin e viteve, shekujve dhe zbulimet e ndryshme edhe vizioni ynë për universin ndryshon. Një dekadë më parë, ne kemi zbuluar se konstantet themelore të fizikës nuk mund të jenë kaq konstante mbi të gjithë. Këto janë shifrat që përshkruajnë pikërisht sesi janë forcat e natyrës, dhe i përdorin ligjëruesit e fizikës në punë e tyre për të përshkruar proceset e natyrës. Dritë që ka përshkuar të gjithë universin nga largësia e yjeve na tregon se këto ligje të fizikës mund të ketë qenë të ndryshme në të kaluarën. Megjithëse ligjet fizike dhe konstantet na kanë ndihmuar të shpjegojmë natyrën dhe botën, kjo mund të jetë një iluzion.

4. Përzierjet e ftohta

Energjia bërthamore pa drama. Në vitin 1989, bota u trondit nga pretendimet se mund të çlironim energji bërthamore pa një shpërthim katastrofik. Dështimet e ndryshme për ta përsëritur apo shpjeguar këto rezultate përfunduan shumë shpejt duke më i dhënë fund karrierës së shkencëtarëve të përfshirë në të. Por, përkundër asaj ju mund të keni dëgjuar, “përzierja e ftohtë” që në të vërtetë asnjëherë nuk shkoi larg. Gjatë një periudhe 10-vjeçare nga 1989, në laboratorët e marinës në SHBA realizuan më shumë se 200 eksperimente për të hetuar nëse reagimet bërthamore prodhonin më shumë energji se sa ata konsumonin. Supozohet të jetë e mundur vetëm brenda yjeve. Kjo mund të ndodhë në temperaturën e dhomës së provës. Kërkimet e shumta tregonin që ata e besonin këtë. Me fusionin e ftohtë të kontrollueshëm, shumë nga problemet e energjisë së botës do të zhdukeshin, nuk është çudi që Departamenti Amerikan i Energjisë të jetë i interesuar përsëri.

5. Jeta

A jeni më shumë se vetëm një çantë me kimikate? A jeni më shumë se shuma e kimikateve të pajeta që përbëjnë trupin tuaj? Çfarë e bën një pemë të gjallë të kthehet në një fuçi druri? Askush nuk e di. Hulumtuesit kanë dhënë shumë mund duke u përpjekur për të përcaktuar se çfarë është jeta. Por ata janë ende duke u përpjekur për të kuptuar atë – duke e bërë atë nga e para. Në laboratorë në të gjithë botën, njerëzit janë duke e marrë e lëndë të para që nga antikiteti, qoftë edhe fosile dinozaurësh, dhe janë përpjekur t’i kuptojnë hap pas hapi sesi ato kanë qenë gjallë dikur. Në një përpjekje për të zgjidhur natyrën çrregullt të jetës, ideja e shkencëtarëve luajtur jep idenë e një epoke që kthehet.

6. Metan nga marsianët

Shkencëtarët e NASA gjetën prova për jetën në Mars. Pastaj ata ndryshuar mendimet e tyre. Më 20 korrik, 1976, Vikingu mblodhi pak tokë (dhe) dhe e përzjeu atë më përbërës radioaktivë. Të gjithë shkencëtarët e përfshirë në mision ranë dakord se në qoftë se radioaktive metan lirua nga toka marsiane, diçka i konsumon përbërësit ushqimore, dhe kjo tregon se duhet të ketë jetë në Mars. Ky eksperiment dha një rezultat pozitiv, por NASA mohoi një zbulim zyrtar për jetën më planetin Mars. Sot, ka edhe më shumë dëshmi që diçka ka krijuar metanin në Mars. A është jetë? Eksperimenti i Vikingut sugjeroi se kishte. Martin Ris, astronaut i Anglisë mbretërore, e quan këto kërkime për jetën jashtëtokësore zbulimet më të rëndësishme shkencore për të cilat duhet të përpiqemi në kohën tonë. Por a e kemi zbuluar atë?

7. Sinjalimi

Elektromagnetizmi, është tashmë në kontakt? Ky ishte një puls elektromagnetik, që erdhi nga drejtimi i konstelacionit të Shigjetarit. Kjo zgjati 37 sekonda dhe kishte pikërisht karakteristikat e parashikuara për një sinjal alieni. Ndoshta kjo është arsyeja pse, më 15 gusht 1977 ajo shkaktoi bërtitjen “Wow” të astronautit Jerry Ehman në kopje të Big Ear, në universitetin e Ohio, pikërisht i dëgjuar në radio teleskopin në Delaware. Ylli më i afërt në këtë drejtim është 220 vjet dritë larg. Në qoftë se është me të vërtetë se ai po afrohet, kjo do të një ngjarje astronomike e fuqishme, ose një qytetërimit i avancuar për alienët duket përdorur një mjet të përmasave të mëdha dhe transmetues të fuqishëm. Më shumë se 30 vjet më vonë, origjina e saj mbetet një mister.

8. Një virus gjigant

Është krijesë anormale që mund të rishkruajë historinë e jetës. Virusi Mimi është ruajtur në një frigorifer në Marsejë. Rreth tridhjetë herë më e madhe se sa rhinovirusi i cili shkakton të ftohurin, deri tani ai është virusi më i njohur nga shkenca. Por ky virus i madh është izoluar për mos pasur ndikim mbi sistemet e kujdesit shëndetësor të globit. Kjo do të jetë, me shumë gjasa, në historinë e jetës në Tokë. Mimivirus nuk përshtatet me historinë e themelimit të jetës në Tokë. Mimivirus ka një genom, në veçanti, të ngjashëm me ato njerëzoret. Mimivirus duket të jetë pjesë e historinë së jetës në Tokë. Ai madje mund të na bëjë ta rishkruajmë atë.

9. Vdekja

Evolucioni është problem lidhur me vetë-shkatërrimin. Pse ne duhet të vdesim? Është një pyetje që ndan biologët, dhe gjatë viteve, janë teoritë mbajtur mbrapa me radhë, si dhe prova të reja janë sjellë në dritë. Një përgjigje është se vdekja është thjesht e nevojshme, për të shmangur mbipopullimin, për shembull. Por evolucioni nuk ka mundësi, s’mundet, për të përzgjedhur një “vdekjen” sepse evolucioni është menduar të jetë mbi të gjitha në lidhje me individin. Dhe nuk ka ende duket të jetë një shmangie të vdekjes . Studiuesit kanë arritur të gjejnë gjenet përkatëse që rrisin jetëgjatësinë. Mund ta zgjidhim gjëegjëzën e vdekjes?

10. Riprodhimi seksual

Ka mënyra më të mirë riprodhimi. Seksi është kudo, por askush nuk e di pse. Është një pyetje që “shkencëtarët më të mirë se unë kanë kërkuar libër pas libri, por s’kanë mundur të përgjigjen,” thotë Richard Dawkins. Për Charles Darwin, arsyeja për mbizotërimin e riprodhimit seksual ishte “fshehur në errësirë”. Të gjitha argumentet në favor të riprodhimin seksual janë nga argumentet kundërshtuese më të forta në favor të vetë-klonimit. Riprodhimi joseksual, ku një organizëm prodhon një kopje të vetën, është një mënyrë shumë më e efektshme për të kaluar gjenet tuaja të brezat e ardhshëm. Nuk ka prova se seksi e bën një specie më shumë të përshtatshme, ose më mirë të vendosura për t’u përballur me ndryshime. Pse është ende në jetët tona atëherë, nëse riprodhimi mund të zëvendësohet?

11. Paracaktimi i lirë

Vendimet që ju merrni nuk janë tuajat. Instinktet tona të brendshme, përvoja jonë, është ajo ç’ka i bën vendimet tona për të lëvizur, për të menduar, për të ngrënë, për të vjedhur, për të gënjyer, për të shënuar dhe zmbrapsur. Ne kemi ndërtuar të gjithë ngrehinë e qytetërimit tonë me këto ide. Por shkenca do të thotë se ky përcaktim, mendim i lirë është një mashtrim. Sipas neuroshkencëtarëve më të mirë të botës ne jemi të makinat e trurit. Truri ynë krijon ndjenjën se diku brenda jush është një “ju” që merr vendime. Por kjo është një shpresë e kotë. Nuk ka shpirt në makinë. Çfarë do të thotë kjo për kuptimin tonë për vetveten? Dhe për moralin tonë. Mund të kemi ndjekur penalisht njerëzit për veprimet mbi të cilat ata nuk kishin ndërgjegjen në kontroll?

12. Efektet e qetësuesve

Kush është duke u mashtruar? Hapje qetësuese të padëmshme të përdorura për të efekt që mendohet thjesht si një manipulim, një dredhi e mendjes. Mjekët veshin kostume të bardha, flasin me tone të lehta, dhe përpiqen të tregojnë konfidencë mjekësore, dhe nëse ata i tha japin një hape, medikament, nëse ju do të mendoni se ajo do ju bëjë më mirë, kjo do të ndodhë vërtet. Kjo është diçka e lidhur me sheqerin, dhe ju bën të ndiheni mirë, kështu që mendoni së është e mirë? Mirë, shumë njerëz, në fakt, për shkak të të kuptuarit tonë është duke përdorur hapje qetësuese duke lënë pas dore mjekimet e vërteta. Disa receta ilaçesh që janë gjykuar për të kryer funksionin “më mirë se hapje qetësuese e padëmshme” nuk përdoren nga pacientët. Të gjithë në të gjitha, standardi i artë i mjekësisë, kontrolli i hapjeve qetësuese, po duket si i pafuqishëm.

13. Homeopatia

Është e qartësisht absurde, kështu që pse nuk largohet? Homeopatia, sipas kërkesave të ndryshme, tregon se pacientët mund të marrin një substancë e dyshimtë më karakteristika të veçanta, hollohet me ujë në një pikë ku nuk ka molekula të substancës origjinale, për mostrën që kemi në eksperiment. Dhe kjo përbërje ende përdoret për të shëruar sëmundjen e homeopatisë. Sër Xhon Forbs, mjeku familjes së mbretëreshës Viktoria, e quajti atë “një nëpërkëmbje të arsyes njerëzore”. Nuk ka asnjë arsyetim në të gjitha shkencat për këtë ide, dhe mbeten ende ka disa prova të pakta që tregojnë se homeopatia funksionon. Si mund të jetë kjo?

Shpërndaje në rrjete sociale