Parashikuesi i hershëm i dështimit të rëndë të frymëmarrjes në pacientët e prekur me COVID-19

09:00 | 5 Maj 2020

Niveli shumë i lartë i një proteine ​​të njohur si suPAR në gjakun e pacientëve me COVID-19 mund të jetë një parashikues i dështimit të rëndë të frymëmarrjes, sipas hulumtimeve të reja të botuara në Gazetën e Kujdesit Kritik, më 30 Prill. Gjetjet e studiuesve nga Universiteti Rush Qendra Mjekësore dhe institucionet e tjera sugjerojnë se suPAR mund të jetë një parashikues i mundshëm për të cilin pacientët me COVID-19 do të duhet të vendosen në ventilatorë për t’i ndihmuar ata të marrin frymë.

“Ky është raporti i parë në botë që tregon se suPAR është ngritur në COVID-19 dhe është parashikues. Meqenëse suPAR është një reaktant i sistemit imunitar të lindur, ai është një tregues i ashpërsisë së sëmundjes, “tha Jochen Reiser, MD, PhD, Ralph C. Brown, MD, Profesor i Mjekësisë së Brendshme, Kryetar i Departamentit të Mjekësisë së Brendshme në Rush.

“Këto rezultate tregojnë se sa më i lartë niveli i plazmës suPAR, aq më i keq do të jetë rezultati në mushkëritë e këtyre pacientëve,” tha Reiser, i cili është autori i korrespodentit të studimit. “Sa më i lartë niveli i suPAR, aq më i shkurtër është koha para se pacientët të kishin nevojë për intubacion.”

Ekipi hulumtues i Reiser testoi nivele suPAR në 15 pacientë Rush kur u pranuan ose u testuan për COVID-19. Shkolla Mjekësore e Universitetit të Athinës mati 57 pacientë për suPAR dhe i ndoqi ata në kursin e tyre klinik. Koha për intubacion u pasua dhe u gjet të jetë më e shkurtër në pacientët me një suPAR më të lartë të plazmës.

“Ekziston një organ i letërsisë që suPAR është i shoqëruar me rezultate të dobëta nga sindroma akute e shqetësimit të frymëmarrjes (një gjendje në shumë pacientë me COVID-19 të rënda) dhe funksionim të dobët të mushkërive në pacientë me sëmundje kritike,” tha Reiser.

Reiser përmend gjithashtu se lidhja midis suPAR dhe dështimit të frymëmarrjes sugjeron një mënyrë për të ndihmuar në menaxhimin e pacientëve me COVID-19.

“Nëse e matim suPAR si pjesë e diagnostikimit të COVID-19, ne mund të dimë kë të shikojmë më shumë dhe kë të dërgojmë në shtëpi,” tha ai. “Nivelet e plazmës suPAR na japin një dritare në rrjedhën e sëmundjes, duke lejuar një monitorim të përmirësuar dhe aplikimin e hershëm të trajtimeve të reja dhe mbështetëse.”

Gjetjet e hulumtimit të tanishëm ngrenë pyetje shtesë të reja në lidhje me një rol për suPAR në mosfunksionimin e organeve të lidhura me COVID-19.

Receptori aktivizues plazminogen i urokinazës i tretshëm, aka suPAR, prodhohet në pemën endobronkiale në mushkëri dhe nga qelizat imune në palcën e eshtrave dhe në mënyrë të përsëritur është treguar se dëmton veshkat. Në dy botime në New England Journal of Medicine, hulumtimi i Reiser tregoi se nivelet e ngritura kronike të gjakut janë të lidhura me zhvillimin e sëmundjes kronike të veshkave, megjithatë një suPAR i lartë me plazma gjithashtu rrit rrezikun për dëmtim akut të veshkave – një rënie e papritur e funksionit të veshkave që mund të të jetë një efekt anësor i rëndë i procedurave të përgjithshme mjekësore.

Raportohet se, një numër në rritje i pacientëve me COVID-19 të rënda zhvillojnë gjithashtu probleme të veshkave, gjë që po çon studiuesit të hetojnë lidhjen midis COVID-19, suPAR dhe sëmundjeve të veshkave.

“Hulumtimi ynë mbi dëmet e mushkërive të shoqëruara nga suPAR dhe COVID-19 bazohet në një madhësi të vogël të mostrës dhe do të na duhen më shumë të dhëna, por gjetjet mbështesin një koncept që suPAR është i dëmshëm në COVID-19. Prandaj mund të luajë një rol prognostik dhe kauzal në sëmundjen e veshkave të lidhura me COVID-19, tha Reiser. Burimi: /neurosciencenews/ Përktheu: /arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Të ngjashme