Ngrirja e embrioneve: Cili është qëllimi dhe deri në sa vite mund të mbahen të ngrira

10:50 | 5 Qershor 2019

Ngrirja e embrionit është një procedurë që u lejon njerëzve të ruajnë embrionet për përdorim të mëvonshëm. Një person gjithashtu mund të ngrirë vezë, të cilat nuk janë fekonduar. Një embrion formohet pas fekondimit dhe pas fillimit të ndarjes së qelizave.

Shtatëzania e parë e suksesshme që rezultoi nga ngrirja e një embrioni të shëndetshëm u zhvillua në vitet 1980. Që atëherë, shumë njerëz kanë embrione të ngrira dhe i përdorin më vonë, shkruan medicalnewstoday, transmeton Gazeta Shneta.

Një person mund të vendosë për të ruajtur një embrion nëse shpreson të mbetet shtatzënë në të ardhmen ose për të dhuruar tek të tjerët, për kërkime mjekësore ose për qëllime të trajnimit.

Procesi fillon duke përdorur hormone dhe medikamente të tjera për të stimuluar prodhimin e vezëve potencialisht pjellore. Një mjek pastaj nxjerr vezët nga vezoret, qoftë për fekondim në laborator ose për ngrirje.

Fekondimi shpesh rezulton me më shumë se një embrion, dhe mjeku mund të ngrijë dhe të mbrojë embrionet e mbetura.

Një person mund të dëshirojë të ngrijë vezët e tyre. Ose, ata mund të dëshirojnë t’i përdorin ato menjëherë për të mbetur shtatzënë. Në këtë rast, mjeku mund të rekomandojë fertilizimin in vitro (IVF) ose injektimin intracitoplazmatik të spermës (ICSI).

Gjatë IVF, mjeku ekspozon vezët tek spermatozoidi dhe i lë ato në një laborator për fekondim. Pas kësaj, termi i saktë për një vezë të fekonduar është një embrion.

Gjatë ICSI, mjeku nxjerr vezët dhe injekton një spermë të vetme drejtpërdrejt në një vezë.

Qëllimi kryesor i ngrirjes së embrioneve është ruajtja e tyre për përdorim të mëvonshëm.

Sfida më e madhe është uji brenda qelizave. Kur uji ngrihet, kristalet mund të formohen gjatë kësaj faze dhe shpërthen qelizat.

Për të parandaluar që kjo të ndodhë, mjeku përdor një proces të quajtur kriopreservim. Ai përfshin zëvendësimin e ujit në qelizë me një substancë të quajtur krioprotektant.

Mjeku atëherë lë embrionet të inkubojnë në rritjen e niveleve të krioprotektantit para se të ngrihen ato.

Procesi i shkrirjes së një embrioni pas kriopreservimit ka një shkallë relativisht të lartë të suksesit dhe hulumtimet sugjeron që gratë që përdorin embrione të shkrirë kanë shanse të mira për të ofruar foshnje të shëndetshme.

Efektet anësore të zakonshme të nxjerrjes kanë tendencë të jenë të buta dhe të përkohshme.

Ato përfshijnë: ndjenja e plotë (fryerje), rrjedhje gjaku, ndryshime në nivelin vaginal, infeksioni, mbistimulim i vezoreve.

Për sa kohë embrionet mund të mbeten të ngrira?

Në teori, një embrion i ngrirë në mënyrë korrekte mund të mbetet i qëndrueshëm për një kohë të gjatë.

Embrionet mbeten në konteinerë të mbyllur në temperatura prej -321ºF. Në këtë temperaturë, pothuajse nuk mund të ndodhin procese biologjike, të tilla si plakja.

Ka shembuj të shtatzënive të suksesshme që rezultojnë nga vezët që njerëzit kanë ruajtur deri në 10 vjet.

Studime të tjera sugjerojnë se transferimi i embrioneve të ngrira mund të jetë më efektiv.

Rezultatet e hulumtimit të publikuara në 2014 tregojnë se transferimi i embrionit të ngrirë mund të çojë në një shkallë më të lartë shtatzanie dhe rezultate më të mira për gruan dhe foshnjën.

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara