Hani ëmbëlsira sa herë që doni, thonë shkencëtarët

11:51 | 15 Qershor 2020

Kur ju lejoni vetes të hani të gjitha llojet e ushqimeve në çdo kohë të ditës, intensiteti i dëshirave për ushqime të caktuara, përfshirë ëmbëlsirat, do të ulet, kështu që mos ngurroni të hani ëmbëlsirat nëse ju përshtatet.

Kur ne ia ndalojmë vetes disa ushqime të caktuara, kjo e forcon bindjen që të shërbejmë vetëm një lloj ushqimi dhe kjo na bën ta duam atë edhe më shumë.

Sipas studimeve të fundit, njeriu nuk duhet të kushtëzojë vetën dhe duhet të hajë të gjitha ushqimet, përfshirë edhe ëmbëlsirat.

Sidoqoftë, ulja e dëshirave nuk do të thotë që nuk duhet të hani më ushqime të caktuara. Sigurisht, ndjehuni të lirë të hani ëmbëlsirat nëse ju përshtatet, por pyesni veten “çfarë lloj ushqimi do të më përshtatet tani”.

Në thelb, kur hani akullore dhe nuk e dëshironi, mund të jetë një përvojë disorientuese. Sidoqoftë, megjithëse jemi mësuar se duhet të jemi të kujdesshëm për ngjarje dhe ëmbëlsira speciale, mos ngurroni të hani ëmbëlsira nëse ju përshtatet: akullorja, si dhe ëmbëlsira të shumta të tjera, janë një snack i shijshëm. Nëse hani akullore rregullisht, mund ta hani atë në një mënyrë që i përshtatet trupit tuaj.

Në fakt, shkencëtarët thonë se vetëm mendimi që ne nuk duhet të hamë një lloj të caktuar të ushqimit dhe fokusimi te një ushqim tjetër, është më e dëmshëm për shëndetin.

Ekspozimi i shpeshtë ndaj ushqimit që ne normalisht e teprojmë, na lejon të ndërveprojmë me të në mënyrë që të jetë i mirë për shëndetin dhe mirëqenien tonë. Sigurisht, ne nuk duhet të hamë një sasi të madhe të ushqimit menjëherë, por të ndjehemi të lirë për të ngrënë ëmbëlsirat nëse ju përshtatet. Përqendrohuni në mënyrën sesi trupi juaj ndjehet kur hani./arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale