Foshnjet me lindje cezariane kanë gjasa më shumë të jenë obezë

09:11 | 16 Nëntor 2017

Është raportuar gjerësisht se foshnjat e lindura nga prerja cezariane kanë më shumë gjasa të jenë të dhjamosur, sipas një studimi që sugjeron mënyrën se si lindja, mund të ketë një ndikim të qëndrueshëm në shëndetin afatgjatë, transmeton arbresh.info.

Ndërsa cezarianet janë të nevojshme nëse lindja vaginale mendohet të jetë shumë e rrezikshme – foshnja mund të jetë në pozicionin jo tw duhur, nuk ka oksigjen të mjaftueshëm ose nëna mund të ketë një placentë të ulët – zgjedhja cezariane po bëhen vend më të zakonshëm me më shumë se 40 për qind e fëmijëve të lindur në këtë mënyrë në Brazil, Itali dhe Iran.

Por, shumë larg shqetësimeve lidhur me atë nëse procedura stresuese është duke u kryer më shumë sesa është e domosdoshme, tani ekziston shqetësim që mund të bëjë që fëmijët të jenë të dhjamosur, raporton TheIndependent.

Si e tillë, një studim i kohëve të fundit i botuar në Shkencën Përparimet, nga Maria Dominguez-Bellow në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Nju Jorkut ka kërkuar për të trajtuar hipotezën se foshnjat cezariane kanë më shumë gjasa të jenë të trashë.

Çfarë thotë studimi?

Studimi i Dominguez-Bellow rrjedh nga ideja se një prerje cezariane ndalon foshnjat që të marrin baktere nga vagina e nënës së tyre, që zakonisht do të vendosen në gutën e një të porsalinduri dhe duke bërë kështu përmirësimin e shëndetit të tij në të ardhmen.

Thuhet se, ndërkohë që një lidhje mes obezitetit dhe llojeve të baktereve që jetojnë në gutën e dikujt është e mirë, mënyra në të cilën ndodh është akoma në debat.

Cili  përpiqej të vendoste studimi?

Studimi i Dominguez-Bellow përpiqet të zbulojë nëse vetë procedura është ajo që e mban fëmijën dhe bakteret ose sasi të mëdha të antibiotikëve që zakonisht përdoren gjatë operacionit që janë përgjegjës.

Duke vepruar kështu, studimi ka për qëllim të përcaktojë nëse seksionet cezariane duhet të fajësohen për promovimin e obezitetit të ndërmjetësuar nga bakteriet.

Çfarë mund të bënte studimin jo të besueshëm?

Meqenëse testimi i njerëzve do të konsiderohej joetik, Dominguez-Bellow u kthye në vend të minjve, duke i lejuar disa të lindin natyrshëm, duke kryer lindje cezariane pa antibiotikë tek të tjerët. Të vegjëlit  u ngritën pastaj në kushte identike.

Problemi këtu megjithatë, është se mostra e përdorur në këtë studim të veçantë përbëhej nga vetëm 13 femra shtatzëna që prodhuan gjithsej 69 pasardhës.

Një kufizim i këtij studimi aktual është numri dhe cilësia e madhësisë së mostrës së saj.

Çfarë zbuloi studimi?

Studimi zbuloi se, në moshën 15-vjeçare, 35 të lindur që ishin dorëzuar në mënyrë të natyrshme peshonin mesatarisht 39 gramë. Për krahasim, 34 të cilët u linden me prerje cezariane peshonin mesatarisht në 45 gramë.

Dominguez-Bellow shton se probabiliteti i këtij ndryshimi që rezulton nga shansi është më pak se një në 1,000.

Për më tepër, studimi zbuloi gjithashtu se ata të lindur natyrshëm kishin një përzierje normale të baktereve të zorrëve, ndërsa ata që lindën nëpërmjet seksionit C kishin mungesë të Bacteroides, Ruminococcaceae dhe Clostridiales – të gjitha grupet që shoqëroheshin me trupa të mprehtë.

A do të thotë kjo që gratë nuk duhet të kenë lindje cezariane?

Është e rëndësishme të mbani mend se ky studim u krye në minj dhe se kaqani ka të njëjtin efekt mbi gratë dhe fëmijët e tyre merren si të dyshimta. Ishte gjithashtu një studim tepër i kufizuar me vetëm 13 kafshë.

Aktualisht, NHS thekson se një në çdo katër deri në pesë gra shtatzëna në Britani të Madhe ka një lindje cezariane dhe se ata duhet të vazhdojnë ta bëjnë këtë nën drejtimin e një mami të mjekut që mund të shpjegojë përfitimet dhe rreziqet e përgjithshme në krahasim me një lindje vaginale./arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara