Google ADS

Çfarë duhet të dimë për kancerin ovarian?

09:23 | 2 Mars 2015

Kanceri ovarian është kanceri i vezores ose vezoreve të një gruaje.Vezoret janë të vendosura në të dyja anët e mitrës (barkut) dhe prodhojnë vezë dhe hormonet seksuale (hormone seksuale) femërore.Kanceri ovarian më së shpeshti prek gratë që kanë kaluar menopauzë-n, por edhe gratë më të reja mund të jenë të prekura.Ky është kanceri i nëntë më i zakonshmi.

Cilat janë simptomat e kancerit ovarian?

Disa nga simptomat e mundshme të kancerit ovarian përfshijnë:
-Dhimbje të pelvik-ut ose parehati;
-Dhimbje barku, ënjtje;
-Përzierje dhe humbje oreks-i ose të ndjerit shumë shpejt të ngopur;
-Ndryshime të fshikëzës, duke përfshirë urgjencën e urinim-it (një nevojë urgjente për të boshatisur fshikëzën);
-Ndryshime në funksionimin e zorrëve, duke përfshirë diarre-në dhe kapsllëkun;
-Ndryshime në ciklin menstrual ose gjakderdhje, kur jeni në fazën e menopauzës;
-Dhimbje të shpinës;
-Lodhje të vazhdueshme të pashpjegueshme; dhe
-Dhimbje gjatë marrëdhënies seksuale.

Kush është në rrezik të kancerit ovarian?

Disa faktorë mund t’ju vendosin në një rrezik të lartë të të zhvilluarit të kancerit ovarian, ndërkohë që faktorë të tjerë, mund të reduktojnë rreziqet tuaja. Faktorët që mund të rrisin rreziqet tuaja përfshijnë:
-Moshën–rreziqet tuaja rriten me rritjen e moshës, më shumë se 80% e kancerit ovarian, ndodh në gratë mbi moshën 50 vjeçare;
-Një histori familjare e këtij kanceri ose kanceri të gjirit;
-Ndryshime (mutacion) në gjenet BRCA1 ose BRCA2, që munden gjithashtu të jenë të lidhura me kancerin e gjirit;
-Infertilitet-in; dhe
-Marrjen e terapisë së zëvendësimit të hormoneve-vetëm estrogjenet për një kohë të zgjatur.

Të pasurit e të paktën një shtatzënie, duket se redukton rrezikun e kancerit ovarian, ashtu sikundër ndikon tek të ushqyerit me gji. Në mënyrë të ngjashme, marrja e pilulave oral-e kontraceptive, mund të reduktojë rrezikun tuaj. Në fakt, marrja e pilulës për 5 ose më shumë vite mund të reduktojë rrezikun e kancerit ovarian në 30 deri në 40%.

Si është diagnostikuar kanceri ovarian?
Ekzistojnë shumë teste, që janë përdorur për të ndihmuar në diagnostikimin e kancerit ovarian, duke përfshirë ultratingull-in (e cila mund të kryhet përmes vaginës) dhe testet e gjakut të tilla si testi CA125. Nëse këto teste tregojnë se kanceri ovarian është i mundshëm, një operacion është zakonisht i nevojshëm për të konfirmuar diagnozë-n. Nëse tumor-i ovarian është zbuluar gjatë operacionit, operacioni për heqjen e kancerit mund të kryhet në të njëjtën kohë.
Nuk ka asnjë mënyrë të besueshme diagnostikimi në të tashmen për gratë, të cilat nuk kanë simptoma të kancerit ovarian. Testi CA125 nuk është një test i mirëshqyrtuar, pasi mund të jenë ngritur nivelet e CA125 pa pasur kancer (p.sh. nëse ju jeni me menstruacione ose keni endometriozë ose cist ovarian), ose nivelet CA125 mund të jenë normale, kur kanceri është i pranishëm. Pap testi (test për kancerin e qafës së mitrës), nuk zbulon kancerin ovarian.

Çfarë trajtimesh janë në dispozicion?
Në pjesën më të madhe të rasteve, kanceri ovarian fillimisht është trajtuar me kirurgji për të hequr kancerin, e ndjekur më pas nga kemioterapia, për të vrarë qelizat kancerogjene të mbetura në trup. Radioterapi-a, ndonjëherë është përdorur për të trajtuar kancerin ovarian.

Cila është paraqitja e grave me kancerin ovarian?
Pamja e jashtme e grave me kancerin ovarian varet nga lloji i tumorit dhe nëse ai është përhapur në pjesë të tjera të trupit. Ekzistojnë 4 lloje kryesore të tumorit ovarian:
-Tumori epitelial, që janë llojet më të zakonshme dhe kryesisht prekin gratë e moshuara;
-Tumoret e qelizave embrional-e, që janë më të zakonshme në gratë e reja;
-Tumoret stromale, që janë të rralla dhe mund të ndodhin në çfarëdolloj moshe;
-Tumoret borderline, që nuk përhapen aq shpesh sa format e tjera të kancerit ovarian.
Tumoret e qelizave embrionale, tumoret stromale dhe borderline, i përgjigjen mirë trajtimeve dhe zakonisht mund të kurohen. Fatkeqësisht, pamja e grave me tumorin epitelial nuk është gjithmonë e mirë; megjithatë, gratë me tumorin epitel-ial, në fazat e hershme (që nuk janë shpërndarë), kanë një shans të mirë për një shërim të plotë.

Shpërndaje në rrjete sociale