MASH Maqedoni: Testim pranues për shkollat ku ka interesim të madh

22:24 | 31 Mars 2023

Ministria e Arsimit dhe Shkencës (MASH), ka shpallur Konkursin për regjistrimin e nxënësve në shkollat e mesme publike në Republikën e Maqedonisë së Veriut për vitin shkollor 2023/2024.

Paraqitja dhe regjistrimi i nxënësve do të bëhet në një afat regjistrimi me dy paraqitje edhe atë paraqitja e parë në muajin qershor, më 20 dhe 21 qershor dhe paraqitja e dytë më 27 dhe 28 qershor, përmes faqes elektronike të Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës, me paraqitjen përmes llogarive të tyre të përdoruesve në Skuls.mk. Numri një i dikasterit të arsimit, Jeton Shaqiri, përmes një komunikate inkurajon nxënësit të bëjnë përzgjedhjen e duhur.

“Inkurajoj të gjithë nxënësit që të bëjnë zgjedhjen e duhur të shkollës së mesme ku do të vazhdojnë procesin e tyre arsimor, duke iu bërë thirrje për t’iu referuar arsimit profesional si një mundësi për të fituar aftësi dhe njohuri që tregu i punës i njeh dhe i vlerëson, por edhe për të fituar bazë të mirë për avancimin e mëtejshëm të arsimit të lartë”, tha ai.

Në shkollat ku do të paraqiten numër më i madh i nxënësve se numri i planifikuar, të cilët plotësojnë kushtet e përcaktuara, do të organizohet testim kualifikues sipas materialit mësimor nga klasa e tetë dhe e nëntë në lëndët në vazhdim: për arsimin e mesëm Gjimnaz, gjuhë amtare dhe matematikë, për drejtimin shëndetësi, biologji dhe kimi.

Në vitin shkollor 2023/24 janë paraparë 29.798 vende të lira në 937 paralele, nga të cilat 279 paralele janë paraparë për arsimin e mesëm – Gjimnaz dhe 658 paralele në shkollat e mesme profesionale.

Shpërndaje në rrjete sociale