Udhëtimi me miqtë përmirëson shëndetin

21:22 | 9 Mars 2019

Ka shumë mënyra për t’u kujdesur për shëndetin tuaj: të bësh një sport, të ushqehesh shëndetshëm, të ecësh në natyrë dhe këshilla të tjera të kësaj natyre.

Shpesh, sidoqoftë, bëjmë gabim të konsiderojmë mirëqenien tonë fizike më shumë se mirëqenien mendore – dhe e kuptojmë vetëm kur kemi arritur nivele të larta të stresit.

Jo domosdoshmërisht ju duhet të praktikoni meditim ose terapi për t’u ndier mirë psikologjikisht: një mënyrë më e mirë, dhe sigurisht më argëtuese, është të udhëtoni me miqtë.

Kjo thuhet nga Southern Living, sipas të cilës udhëtimi me miqtë mund të kontribuojë në mirëqenien mendore, duke përfshirë dhe mirëqenien fizike. Nëse nuk është e vështirë të kuptohet pse kalimi i kohës me të dashurit, duke jetuar së bashku përvojat e reja, mund të jenë pozitive, studime të tjera janë fokusuar në të njëjtën pyetje – jo me të vërtetë të mprehta.

Sipas Klinikës Mayo, të kesh një grup të vogël shokësh të ndihmon të ndihesh mirë dhe të përballesh me momentet trishtuese, duke reduktuar stresin dhe duke përmirësuar gjendjen shpirtërore. Një gjendje e mendjes që ndikon pozitivisht në trup: në të vërtetë, i njëjti studim thotë se të kesh shokë ul rrezikun e depresionit, hipertensionit dhe obezitetit. Përkundrazi, ata që nuk kanë lidhje shumë të forta mund të vuajnë nga shëndeti më i keq, si edhe nga depresioni dhe rënia e aftësive njohëse.

Edhe Forbes në një studim ka gjetur se gratë përfitojnë nga pushimet e tyre me miqtë, ato janë më pak të tensionuara, depresive, të lodhura dhe madje edhe më të lumtura me partnerin e tyre, duke zvogëluar rrezikun e vdekshmërisë nga sëmundjet kardiovaskulare me 32%.

William Chopik, një psikolog në Universitetin Shtetëror të Miçiganit thotë, “Mbajtja e disa miqve të mirë mund të bëjë një ndryshim në shëndetin dhe mirëqenien tonë, prandaj është mirë të investoni në miqësi që ju bëjnë më të lumtur”.

Nëse po mendoni të shtyni pushimet tuaja, sepse nuk keni para të mjaftueshme ose sepse puna nuk e lejon atë, ndoshta duhet të rishikoni pozicionin tuaj: të pushoni dhe udhëtimi është jetësor, ndoshta për të gjetur dhe veten?

Shpërndaje në rrjete sociale