Google ADS

Pse është shumë qetë kur bie borë?

17:36 | 25 Nëntor 2023
E.H

Dalja jashtë pas reshjeve të borës mund të jetë magjike, me spektaklin e dimrit të nënvizuar nga ndryshimi i peizazhit zanor. Papritur, gjithçka është e qetë.

Heshtja e veçantë është pjesërisht për shkak të zvogëlimit të aktivitetit njerëzor. Ka më pak njerëz dhe më pak trafik, shpesh më pak aeroplanë dhe trena.

Vendet e ndërtimit, riparimet e rrugëve dhe burimet e tjera të zhurmës heshtin. Kënga e shpendëve është po aq e ndrydhur.

Por kjo është edhe për faktin se bora ka një efekt amortizues akustik, duke i mbytur jehonat që kumbojnë nga toka dhe sipërfaqet e tjera.

Bora është e formuar nga kristalet e akullit, të cilët normalisht nuk do të ishin izolues i mirë i zërit, por në këtë rast ato janë të paketuara së bashku lirshëm me shumë ajër.

Materiali poroz që rezulton është një izolant i mirë i zërit. Një studim i vitit 2008 në Alaskë zbuloi se zhurma e një të shtëne pistolete reduktohet për 30 decibel në një sipërfaqe të mbuluar me borë, sa një ndryshim mes të folurit dhe pëshpëritjes.

Përthyerja e zërit gjithashtu luan një rol.

Gjatë reshjeve të borës ka tendencë të ketë ajër më të ngrohtë pranë tokës me ajër më të ftohtë sipër.

Ky kombinim bën që tingulli të thyhet, duke e përkulur lart, duke reduktuar më tej volumin që transmetohet në nivelin e tokës.

Megjithatë, nëse bora pjesërisht shkrihet dhe ngrin, tingujt mund të pasqyrohen më mirë se në kushte normale, shkruan Guardian.

Shpërndaje në rrjete sociale