Google ADS

Dieta e vezëve – A duhet ta provoni për të ulur peshën?

06:55 | 17 Maj 2024
R J

Një nga temat me interesante në kërkimet shkencore për diteat dhe jetesën e shëndetshme është roli i vezeve dhe proteinave që trupi mund të marrë prej tyre. Veza është një burim i pasur i proteirnave, acidit folik dhe vitaminës B12, të cilat mund t’i japin trupit një numër të madh të elementeve ushqyes. Ky artikull do të shqyrtojë përfitimet dhe sfidat e përfshirjes së vezeve dhe proteinave të tyre në dietat tona si një burim parësor ushqimi.

Çfarë është dieta e vezëve?

Dieta e vezeve përshkruan një plan ushqimor të përqendruar rreth vezëve. Kjo është një mënyrë e re për të humbur peshë duke përdorur ushqime bazuar në një nga mënyrat më të zakonshme të të ngrenit siç janë vezët e pules. Ky program është një plan me kalori të ulëta,përmban pak karbohidrate dhe me sasi të larta të proteirave, i projektuar për të ndihmuar në humbjen e peshës në mënyrë të shpejtë, pa humbur masën muskulare. Duke qenë se dita e vezeve është një plan me kalori të ulët dhe karbohidrate të pakta, mund të ndihmojë në humbjen e peshës në mënyrë relativisht të shpejtë. Për disa, mund të jetë një mënyrë efektive për të filluar një program humbjeje peshe, por për të tjerët, mungesa e lirshme në ushqim dhe monotonësia e dietës mund të jenë sfiduese.

Çfarë përmban dieta e vezëve?

Dieta e vezeve nuk është një plan formal diete apo ushqyerje i përcaktuar në një libër aponjë vakt që mund ta blini në restorant. Megjithëse ka shumë versione të kësaj diete, ajo konsiston në përfshirjen e 1 veze në ditë në vaktet tuaja ose në ushqyerjen vetëm me vezë të ziera.

Në të gjitha variantet, do të hani tre vakte në ditë duke përjashtuar ngrënien ne mës të vakteve dhe do të pini vetëm ujë. Të gjitha llojet e dietave me vezë kërkojnë që veza të jetë pjesë kryesore e vakteve tuaja. Përveç saj ju mund të përfshini mish pule, peshk dhe perime të ziera të cilat nuk përmbajnë karbohidrate.

Shpërndaje në rrjete sociale