Google ADS

Romani “Misteret” e Knut Hamsunit, botohet në shqip

16:52 | 27 Shkurt 2015

Është botuar në shqip romani “Misteret”, kryevepra e Knut Hamsunit. Fitues i çmimit Nobel për letërsi dhe një nga shkrimtarët më të mëdhenj e më me ndikim në letërsinë moderne.

Ndryshe, Thomas Mann-i e quante Hamsun-in pasardhës të Dostojevskit e të Niçes.

Isaac Bashevis Singer, babanë e gjithë prozës moderne, ndërsa për Charls Bukoëski-n ai qe shkrimtari më i madh i të gjitha kohërave.

Ndonëse shkrimtari më i famshëm norvegjez, simpatia e tij e pa fshehur për Gjermaninë naziste e për Hitlerin, bëri që pas lufte ai të dënohej.

Pavarësisht moshës së tij të shkuar Hamsun-i u mbyll për disa muaj në një spital psikiatrik, ndërkohë që me vendim gjyqi iu konfiskua e gjithë pasuria, duke bërë që ai të vdiste në varfëri në vitin 1952.

I lënë mënjanë për shumë vjet, figura e tij si një nga shkrimtarët më të mëdhenj norvegjezë, u rehabilitua në vitin 2009, kur qeveria norvegjeze organizoi festime të shumta me rastin e përvjetorit të tij të lindjes, duke ngritur për nder të tij dhe një statujë në qendër të Oslos, si dhe duke emetuar një monedhë me portretin e tij.

Romanin e ka përkthyer Afrim Koci.

Knut Hamsun - Misteret

Shpërndaje në rrjete sociale