Google ADS

A e dijnë sytë kur vdesim ne apo vazhdon shikimi?

18:02 | 6 Mars 2015

Trupat tanë kanë “supervizorë” të panumërt që vëzhgojnë në mënyrë konstante funksionet e trupit, për të vërejtur që pa “celur” ndonjë problem apo shqetësim.

Ata funksionojnë duke përdorur mekanizma aktivë dhe shumë kompleksë. Por ata funksionojnë edhe në mënyrë pasive: një supervizor i tillë, të cilin edhe doktorët madhe e injorojnë, është syri.

Mund të dallosh shumë gjëra duke parë me kujdes syrin, duke përfshirë edhe disa sëmundje vdekjeprurëse, sepse indet nervorë, arteriet dhe venat janë të gjitha të dukshme aty – ndonjëherë edhe me sy të lirë.

“Më shumë se një e treta e sindromave gjenetike manifestohen në sy, shpesh herë që përpara se simptomat të shfaqen në pjesën tjetër të trupit”, thotë specialisti amerikan i syve, Neal Adams.

Diabeti, tensioni i lartë, skleroza, reumatizma dhe kanceri të gjitha lënë shenja të qarta në organin tonë pamor.

Tumoret në sy zbulohen shpesh herë krejt rastësisht: nëse një fotografi e bërë me dritën e aparatit nuk shkakton “syrin e kuq” kur fotografia lahet, kjo është shenjë se ka dicka patjetër prapa retinës.

Shpërndaje në rrjete sociale