Mlambo-Ngcuka: Asnjë vend nuk ka arritur barazinë gjinore

15:20 | 8 Mars 2015

Njëzet vjet pasi që 189 vende miratuan një plan për arritjen e barazisë midis grave dhe burrave, asnjë vend nuk ka arritur barazinë gjinore, tha drejtoresha e Agjencisë së OKB-së për të Drejtat e Grave, Mlambo-Ngcuka Pumzile.

Edhe pse Konferenca e agjencive të OKB-së e mbajtur në Pekin në vitin 1995, ka bërë përparim, veçanërisht në fushën e shëndetit dhe edukimit të vajzave e grave, sot ka më pak se 20 gra në krye të shtetit apo qeverisë, numri u rrit nga 11 në vetëm 22 për qind në këto dy dekada, tha ajo për agjencinë amerikane AP.

Në një intervistë në prag të Ditës Ndërkombëtare të Gruas, Mlambo-Ngcuka theksoi se mungesa e pjesëmarrjes së grave në vendim-marrje dhe dhuna ndaj tyre përbëjnë një “fenomen global” si rezultat i dominimit të meshkujve në botë, i cili, siç thot ajo, duhet të ndryshohet për tu siguruar që gratë janë me të vërtetë të barabarta me burrat./arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale