Gjendet një fosil i rrallë i balenës me 4 këmbë

09:27 | 8 Prill 2019

Në shkretëtirën e Perusë, shumë larg nga vendet e origjinës, janë gjetur mbetjet fosile të një balene 42 milionë vjet më parë: një paraardhës i balenave dhe delfinëve që kishin 4 këmbë.

Peregocetus pacificus, që do të thotë “udhëtari i balenave që arriti në Paqësor”, dhe zbulimi i skeletit të tij fosil në sedimentet e mbi 42 milionë vjetëve më parë, ishte themelor për rindërtimin e rrugës së ndjekur nga paraardhësit e balenave dhe delfinëve në një kohë të gjatë një udhëtim që, midis 50 dhe 40 milionë vjet më parë, i mori ata nga qendra e tyre e origjinës, midis Indisë dhe Pakistanit, për të kolonizuar të gjithë oqeanet.

Zbulimi i rëndësishëm, i botuar së fundmi, është bërë nga një Ekip Ndërkombëtar i Paleontologëve dhe Gjeologëve nga Universitetet e Pizës dhe Camerinos dhe muzeumet e historisë natyrore të Parisit, Brukselit dhe Limas, hulumtimi i të cilave në shkretëtirën bregdetare të Perusë tashmë kanë dhënë rezultate të rëndësishme, të tilla si gjetja në të njëjtën lokalitet të Peregocetus, por në shtresat më të fundit, të Selenesis Mystacodon, paraardhësi më i vjetër i njohur balenë.

“Një aspekt veçanërisht interesant i kësaj epoke të re”, thotë Giovanni Bianucci, paleontolog i Departamentit të Shkencave të Tokës të Universitetit të Pizës, i cili mori pjesë në gërmimin dhe studimin e fosileve, “është se prania e këmbëve të vogla në gishta, së bashku me formën e legenit dhe të gjymtyrëve, sugjeron se ai ishte ende në gjendje të ecë në tokë, ndërsa gishtat e gjata, me luspa dhe tiparet anatomike të bishtit tregojnë se ai ishte gjithashtu një notar i mirë.

Prandaj do të ishte një fazë e ndërmjetme midis balenave dhe delfinëve të sotëm, të cilët nuk mund të lëvizin më nga uji dhe paraardhësit tokësorë me katër këmbë, pra kafshët me një stil jetese të ngjashëm me vidrat.

“Është e jashtëzakonshme të kemi gjetur një balenë në shkëmbinj aq të lashtë dhe deri tani nga zona e origjinës së këtyre gjitarëve detarë”, shpjegon Claudio Di Celma, gjeolog i Shkollës së Shkencës dhe Teknologjisë të Universitetit të Camerino, i cili mbikqyri studimin stratigrafik të “Zbulimi i fosileve: “ky zbulim dokumenton gjetjen e parë të padiskutueshme të një balene me katër këmbë në Oqeanin Paqësor, ndoshta më i vjetri që gjendet në Amerikë dhe më i plotë jashtë Indisë dhe Pakistanit”.

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara