Google ADS

Implanti i parë njerëzor i Neuralink ka filluar të shkëputet nga truri i pacientit

14:50 | 10 Maj 2024
.

Përpjekja e parë e Neuralink për të implantuar çipin në trurin e një qenieje njerëzore ka hasur në një pengesë të papritur pasi pajisja ka filluar të shkëputet nga truri i pacientit, ka njoftuar kompania.

Pacienti, Noland Arbaugh, iu nënshtrua një operacioni në shkurt për të vendosur një çip Neuralink në trurin e tij, por funksionaliteti i pajisjes filloi të ulet brenda muajit.

Disa nga fijet e pajisjes, që lidhin kompjuterin në miniaturë me trurin, kishin filluar të tërhiqen.

Neuralink nuk zbuloi pse pajisja u tërhoq pjesërisht nga truri i Arbaugh, por deklaroi se inxhinierët e saj e kanë rivendosur funksionalitetin.

Por, tërheqja e pjesshme e pajisjes si duket nuk e ka penguar pacientin të luajë lojë shahu duke përdorur mendimet e tij, shkruan the Guardian, përcjell Telegrafi.

Bëhet e ditur se implanti i Arbaugh filloi të kishte probleme kur një numër i pazbuluar i fijeve të çipit “u tërhoqën nga truri duke rezultuar në një ulje të numrit të elektrodave efektive”.

Ndryshe, Neuralink e Elon Musk u vlerësua me rreth 5 miliardë dollarë vitin e kaluar dhe ka promovuar gjerësisht suksesin e implantit të parë, duke e pozicionuar veten si një lider botëror në teknologjinë e çipave të trurit.

Megjithëse pajisja është ende në fazat e hershme, zbulimi i saj po i sjell vëmendje procedurave eksperimentale.

Përpara se kompania të kryente implantin e parë njerëzor, ajo ka eksperimentuar për vite me radhë me kafshë, duke përfshirë delet, derrat dhe majmunët.