COVID-19: Përdorimi i ujërave të zeza ndikon në përhapjen e pandemisë

16:17 | 1 Maj 2020

Derisa studiuesit nuk do të jenë në gjendje të llogaritin numrin e saktë të rasteve të prekura me koronavirus duke ekzaminuar ujërat e zeza, ato mund të gjurmojnë rritjen e përqendrimit SARS-CoV-2 dhe të gjurmojnë nivelin e shkallës së infeksionit.

Përmbledhje: Ekzaminimi i ujërave të zeza po i ndihmon studiuesit të ndjekin trendet e infeksionit të koronavirusit. Mbetjet pasqyrojnë ngarkesën virale të sekretuar nga një popullatë brenda disa orësh dhe mund të ndihmojnë në krijimin e pikave të nxehta të komunitetit COVID-19. Ndërsa studiuesit nuk do të jenë në gjendje të llogaritin numrin e saktë të rasteve të komunitetit të koronavirusit duke ekzaminuar ujërat e zeza, ato mund të gjurmojnë rritjen e përqendrimit SARS-CoV-2 dhe të gjurmojnë nivelin e shkallës së infeksionit.

Shkencëtarët në të gjithë botën po studiojnë virusin (SARS-CoV-2) nga shumë këndvështrime të ndryshme në përpjekje për të kuptuar më mirë sesi infekton trupin dhe përhapet nga një person në tjetrin. Qëllimi është të gjejnë terapi për neutralizimin dhe eliminimin e tij. Një metodë e marrë nga studiuesit në EPFL dhe Eawag – derisa të zhvillohen trajtime me ilaçe dhe një vaksinë – është të analizoni mostrat e ujërave të zeza në mënyrë që zyrtarët shëndetësorë të zbulojnë virusin përpara se sëmundja të diagnostikohet klinikisht. “Studimi ynë shikon se si mund ta zbulojmë virusin në ujërat e zeza dhe të matim përqendrimin e tij përpara se njerëzit të fillojnë të zhvillojnë simptoma klinike – dhe të përcaktojnë sa kohë më parë,” thotë Tamar Kohn, kreu i Laboratorit të Kimisë Mjedisore të EPFL-së (LCE).

Në bashkëpunim me Christoph Ort në Departamentin e Menaxhimit të Ujërave Urbanistikë të Eawag dhe Tim Julian në Departamentin e Mikrobiologjisë Mjedisore të Eawag, studiuesit tërhoqën një praktikë kryesore për të treguar se koronavirusi i romanit mund të zbulohet dhe matet në ujërat e zeza brenda disa javësh. Studiuesit analizuan mostra nga Lausanne, Cyrih dhe Lugano — përfshirë mostrat nga Cyrihu dhe Lugano që u mblodhën në fund të shkurtit kur rastet e para u regjistruan në Zvicër. “Si specialist i virologjisë mjedisore, unë isha gati të punoja në pandeminë kur arriti për herë të parë në Itali,” thotë Xavier Fernandez Cassi në LCE. “Ishte e qartë për mua se virusi do të përhapet në Zvicër. Duke pasur parasysh se si janë vendet e ndërlidhura sot, unë do të isha i befasuar nëse nuk do të ndodhte. ”

Studiuesit gjetën gjurmë të virusit në të gjitha mostrat që grumbulluan. Ndërsa përqendrimet në mostrat më të fundit ishin aq të larta sa ishte lehtësisht matja e tyre, kjo nuk ishte e vërtetë për mostrat nga shkurti. “Ne u befasuam këndshëm kur gjetëm një sinjal në ujërat e zeza nga Lugano – ku vetëm një rast ishte identifikuar në atë pikë – dhe nga Cyrihu, ku ishin identifikuar vetëm gjashtë,” thotë Kohn. Duke punuar me kolegët në Eawag, ata mblodhën mostra nga nëntë impiante për trajtimin e ujërave të zeza në Ticino, dy në Cyrih dhe një në Lozanë, që korrespondon me një total prej rreth 800,000 banorë të qytetit.

Renditjet e mundshme të këtij studimi janë aq të rëndësishme sa që Cassi dhe Marie-Hélène Corre, një tjetër biolog LCE, morën autorizim të veçantë për të punuar në laboratorin e tyre EPFL gjatë bllokimit. Ata ishin veçanërisht efikas në kryerjen e eksperimenteve të tyre pasi pothuajse askush tjetër nuk po përdorte pajisjet e testimit, pasi kampusi ishte gati i shkretë. Por studiuesit duhej të ishin shumë të kujdesshëm sepse koronavirusi i romanit – edhe pse rrjedh nga një familje e njohur virale – është megjithatë një virus zoonotik. “Karakteristika kryesore e këtij virusi është se ai ka zarf caps kapsidi viral i tij është i mbështjellë në një membranë biologjike,” thotë Corre. “Virusi i gripit sezonal dhe HIV gjithashtu kanë zarfe.”

Qëllimi: Sistemi i paralajmërimit të hershëm

Mostrat e mbledhura që nga rastet e para të COVID-19 janë raportuar në Zvicër janë arkiva me vlerë. Sidoqoftë, qëllimi kryesor i këtij studimi nuk është të ritregojë të kaluarën, por të krijojë një sistem paralajmërimi të hershëm. Ort thotë: “Me mostrat e 20 impianteve të mëdha të trajtimit të shpërndara në Zvicër, ne mund të monitoronim ujërat e zeza nga rreth 2.5 milion njerëz.” Nëse mostrat analizohen me shpejtësi, ne ndoshta mund të zbulojmë rigjallërimin e infeksioneve më herët sesa me testet diagnostikuese – rreth një javë më parë – veçanërisht gjatë periudhës kur bllokimi është hequr. Ort ka kohë që merret me epidemiologjinë e bazuar në ujërat e zeza, duke u përqëndruar më parë në krahasimet e përdorimit të drogës në të gjithë Evropën. “Ujërat e zeza nuk gënjejnë – ato pasqyrojnë atë që është sekretuar nga një popullatë brenda disa orësh,” thotë ai. Ekipi i hulumtimit ka tërhequr kontaktet e tyre të vendosura me agjencitë e qeverisjes vendore dhe impiantet e trajtimit të ujërave të zeza.

Ndjekja e tendencave të infeksionit, jo numrat absolut të rasteve

Meqenëse studiuesit ishin në gjendje të zbulonin me sukses përqendrime të ulëta virale në fazën e hershme të shpërthimit të COVID-19 në Zvicër, ata duhet të ishin në gjendje të rindërtojnë kurbën e infeksionit. Por do të duhet akoma disa javë për të analizuar mbi 300 mostra që ndodhen aktualisht në depo të ngrira në Eawag dhe EPFL. Ata nuk do të jenë në gjendje të llogaritin numrin e saktë të infeksioneve duke përdorur këto të dhëna, pasi ka shumë ndryshime në sasinë e virusit që derdh çdo pacient. Ajo që do të jetë e rëndësishme për të ndjekur, megjithatë, është tendenca. Për shembull, duke përdorur mostrat e mbledhura në Lozanë në Mars dhe Prill, studiuesit ishin në gjendje të gjurmojnë afërsisht rritjen e përqendrimit të ujërave të zeza të SARS-CoV-2. Kohn vlerëson se përqendrimi u rrit me një faktor midis dhjetë dhe njëqind.

Metoda komplekse

Megjithë suksesin fillestar të studiuesve, ata ende duhet të përmirësojnë më tej metodën e tyre. Për shembull, ata ende nuk e dinë se çfarë përqindje e ngarkesës virale të ujërave të zeza kapet kur ARN nxirret pas një numri hapash të tjerë (filtrimi dhe centrifugimi). Ekziston gjithashtu shumë pasiguri në procesin e amplifikimit selektiv pasues për sekuencën e synuar. Vetëm kur sasia e pasigurisë është zvogëluar, ata do të jenë në gjendje të nxjerrin përfundime të forta në lidhje me përqendrimet virale në mostrat origjinale.

Coronavirus nuk ka gjasa të përhapet përmes ujit ose ujërave të ndotura

Ndërsa materiali gjenetik nga koronavirusi i ri mund të zbulohet në ujërat e zeza, për momentin nuk ka asnjë provë që sugjeron që patogjeni përhapet përmes ujit ose ujërave të zeza. Pirja e ujit në Zvicër është me cilësi të shkëlqyeshme mikrobiologjike dhe mbetet i përshtatshëm për konsum edhe gjatë pandemisë. /neurosciencenews.com/ Përktheu /arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Të ngjashme