Arsyet pse duhet të keni më pak mish në dietën tuaj

08:53 | 27 Korrik 2021

Ngrënia e mishit, veçanërisht e llojit të kuq dhe të përpunuar si sallamet dhe proshutat, rrezikon rritje të zhvillimit të një sërë sëmundjesh, përfshirë kancerin e zorrëve.

Por tani, në një studim të ri në Universitetin e Oksfordit thuhet se konsumi i mishit sjell sëmundje të tjera jo-kanceroze që nuk janë konsideruar më parë, shkruan Independent.

Studimi i 475,000 të rriturve në Mbretërinë e Bashkuar, i botuar në BMC Medicine, ka zbuluar se pjesëmarrësit të cilët hanin mish të kuq ose të përpunuar tre ose më shumë herë në javë ishin në rrezik në rritje të sëmundjes të zemrës, pneumonisë, diabetit, sëmundjes divertikulare dhe polipeve të zorrës së trashë. Një konsum më i lartë i shpendëve u zbulua se shoqërohej me një rrezik më të lartë të sëmundjes gastro-ezofageale, gastritit dhe duodenitit (inflamacion në zorrën e hollë), sëmundjes divertikulare (e cila prek zorrën e trashë), sëmundjes së fshikëzës së tëmthit dhe diabetit.

Do t’ju kursejë ca para

Ngrënia e mishit, veçanërisht e mishit me cilësi të mirë, mund të jetë e shtrenjtë. Perimet, fasulet dhe drithërat, nga ana tjetër, priren të jenë me vlera të mira dhe janë ushqyese.

Do t’ju inkurajojë të jeni më kreativ në kuzhinë

Kur bëhet fjalë për një pjatë patëllxhan, selino, kërpudha – ka shumë më shumë që mund të bëni dhe aq më shumë erëza që mund t’i vendosni. Dhe akoma mund të keni patate të skuqura anash.

Fëmijët tuaj nuk do të bëjnë pyetje të vështirë se çfarë kafshësh të oborrit po i bëni të hanë
Në vend të kësaj, ju ndoshta do të përfundoni në një bisedë se pse ata në të vërtetë duhet të hanë gjërat e gjelbra në pjatën e tyre.

Do të ndiheni më miqësorë me mjedisin

Ulja e konsumit të mishit mund të ndihmojë në mbështetjen e përpjekjeve për ndryshimin e klimës, të zvogëlojë emetimet e gazeve serë dhe të zvogëlojë sasinë karbonit – të përdorura në prodhimin e tij.

Ju do të mbështesni biodiversitetin

Ngrënia e mishit në sasi të vogla mund të ndihmojë në habitatit e egër, ndërsa zgjedhja e perimeve organike, kur është e mundur, do të thotë mbështetje e bujqësisë pa pesticide, e cila nga ana tjetër është e mirë për bletët dhe insektet e tjera polenizuese.

Lajmet më të lexuara