A mund të dëmtojë alarmi i orës shëndetin tonë?

10:15 | 14 Janar 2022

Vendosja e rregullt e alarmit për zgjim mund të jetë rrezik për shëndetin, paralajmëron mjeku i specializuar për çrregullimet e gjumit, Aleksandar Kalinkin.

Zgjimi me ndihëm e alarmit për shumë njerëz është një fillim i zakonshëm i dotë, por ky zakon mund të dërgojë në zhvillimin e sëmundjeve të rënda, ka deklaruar specialist rus, duke shtuar se paisjet për zgjim nga gjumi janë më të këqijat për shëndetin, transmeton portal arbresh.info

“Është e qartë se në disa situata, siç është një udhëtim i planifikuar, alarmi mund të përdoret në përputhje me situatën. Por nëse një person e bën vazhdimisht, atëherë sjell pasoja të rënda, përfshirë edhe pagjumësinë kronike”, tha ai.

Në këtë drejtim, ai vuri në dukje se mungesa e gjumit mund të jetë shkas për zhvillimin e sëmundjeve të ndryshme.

“Nëse kohëzgjatja e gjumit zvogëlohet fjalë për fjalë me një orë në krahasim me normën, e cila për shumicën e njerëzve është nga shtatë në nëntë orë, kjo sjell një ndryshim në mënyrën se si ndihet një person, dëmtim të cilësisë së jetës, përgjumje, dëmtim të aktivitetit shoqëror, si. dhe vonesa dhe vonesa të detyrimeve. Madje ka një ndryshim në aktivitetin e gjenomit të njeriut dhe jo për mirë. Dmth është një shkas për zhvillimin e sëmundjeve kardiovaskulare, çrregullimeve endokrine dhe uljes së imunitetit”, shpjegoi mjeku.

Kalinkin thekson se një person ka orën e tij të alarmit “të brendshëm” dhe se është e nevojshme vetëm ta vendosë atë në mënyrën e duhur.

“Në mënyrën që njeriu zgjohet, normalizon edhe orarin e gjumit. Duke përdorur orën biologjike, presoni do të reduktojë ndikimin negativ që sjell kjo gjendje për trupin”, tha ai.

Ai ka sugjeruar se njerëzit që përdorin alarmin e telefonit për t’u zgjuar, do të duhet të përdorin një kolonë zanore qetësuese, si kënga e shpendëve,

“Një orë e tillë me zile do ta zgjojë butësisht njeriun nga gjumi. Kjo është veçanërisht e rëndësishme gjatë vjeshtës dhe dimrit, kur sasia e dritës së diellit zvogëlohet dhe cilësia e gjumit ulet”, përfundoi eksperti./arbresh.info/

Lajmet më të lexuara