Shpallet fajtor gazetari serb, OJQ-në e Serbisë e quante “organizatë-fashiste-shqiptare”

17:12 | 25 Korrik 2018

Dragan Vuçiçeviç, redaktor i tabloidit pro-qeveritar Informer, është shpallur fajtor për botimin e gjuhës së urrejtjes në një padi të ngritur nga Nisma e të Rinjve për të Drejtat e Njeriut, YIHR.

Gjykata e Lartë e Beogradit, me një aktgjykim të botuar të mërkurën, ka vendosur se pohimet e botuara në Informer përbën një gjuhë urrejtje – dhe urdhëroi redaktorin Dragan Vuçiçeviç të publikojë vendimin dhe të paguajë shpenzimet gjyqësore.

“Qëllimi i këtij teksti ishte diskreditimi i një grupi njerëzish, përkatësisht anëtarëve të Iniciativës së të Rinjve për të Drejtat e Njeriut”, tha gjykata në vendimin e saj.

Vendimi i shkallës së parë mund të apelohet.

Nisma e të Rinjve paraqiti rastin pasi Informatori, tabloid ky i cili shihet si i afërt me Partinë Progresiste të Presidentit Aleksandar Vuçiç, botoi një artikull në shkurt të vitit 2017, ku akuzoheshin OJQ të ndryshme për të marrë miliona euro nga vendet perëndimore për të shkaktuar konflikte në Serbi, transmeton IndeksOnline.

Ai gjithashtu e quajti YIHR një “organizatë Soros-Shiptar-Fashist”, duke e lidhur atë me filantropin miliarder George Soros – një figurë e urrejtjes në mesin e nacionalistëve në Evropën Lindore – si dhe duke përdorur një term shumë fyes për shqiptarët.

YIHR shprehu shpresën se vendimi shënoi një “pikë kthese” në praktikën gjyqësore, si dhe në marrëdhëniet e publikut serb me “ata që përhapin urrejtjen dhe frymëzojnë dhunën”.

“Vendimet e gjykatave janë themeli i shtetit ligjor, por një dënim i menjëhershëm dhe efikas nga publiku është gjithashtu e nevojshme për shoqërinë tonë që të tregojë se nuk është në anën e atyre që përhapin urrejtjen”, tha YIHR në një deklaratë.

Shpërndaje në rrjete sociale