Google ADS

Kjo është harta e sjelljes së shumicës së evropianëve: Shqiptarët racistë?

07:50 | 6 Tetor 2017

Që nga viti 2002, qindra mijë njerëz në mbarë botën kanë hyrë në një faqe interneti të drejtuar nga Universiteti i Harvardit, i quajtur Project Implicit, dhe ka marrë një “test implicit të shoqatës” (IAT), një detyrë e shpejtë përgjigje, e cila mat se sa lehtë mund të çiftoni sende të ndryshme, në kategori të ndryshme.

Për të krijuar këtë hartë, Independent ka përdorur të dhëna nga një version i testit i cili paraqet fytyra të bardha ose të zeza dhe fjalë pozitive ose negative. Rezultati tregon sa lehtë mendjet tona krijojnë automatikisht lidhjen mes kategorive – atë që psikologët e quajnë “qëndrim i nënkuptuar racial”, shkruan Monitor.

Çdo vend në hartë është ngjyrosur sipas rezultatit mesatar të marrësve të provimeve nga ai vend. Vendet më të “kuqe” tregojnë paragjykim më të lartë se mesatar, vendet më afër blusë së lehtë tregojnë anësi më të ulët mesatare.

Sipas hartës, Shqipëria është e ngjyrosur me një “rozë të lehtë”, pikësim prej 0.371, nga ku janë përgjigjur 930 persona me një qëndrim të nënkuptuar racial.

Maqedonia shfaqet më “raciste” se sa ne, me një pikësim 0.377, ndërsa vendet e tjera të rajonit si Bosnja dhe Hercegovina, si dhe Greqia, janë në nivele më të ulëta.

Çudit Italia dhe Portugalia në Evropë, me një sjellje dhe qëndrim të qartë paragjykues.

Ashtu si një hartë e ngjashme që ishte bërë për shtetet amerikane, harta europiane tregon ndryshime në masën e anshmërisë racore – por të gjitha vendet europiane janë të njëanshme racore kur krahasojnë zezakët kundrejt të bardhëve.

Raporti tregon se asnjë vend nuk kishte një rezultat mesatar nën zero, gjë që do të pasqyronte lidhje pozitive me paragjykimin. Në fakt, asnjë nuk kishte as rezultat afër zeros.

harta-1_1507244791-1775577

Shpërndaje në rrjete sociale