Sonda diellore është objekti më i shpejtë i ndërtuar ndonjëherë

17:31 | 4 Maj 2021

Një objekt i bërë nga njeriu nuk ka lëvizur kurrë kaq shpejt.

Anija kozmike Parker Solar është në orbitë rreth diellit, duke eksploruar yllin e sistemit tonë diellor. Për ta bërë këtë, ai vazhdon t’i afrohet diellit dhe duhet t’i rezistojë temperaturave ekstreme.

Për shkak të afërsisë me diellin, sonda hapësinore rregullisht përshpejton me një shpejtësi të madhe. Vetëm në shkurt ajo theu rekordin e shpejtësisë për objektet e bëra nga njeriu.

Rekord i shpejtësisë

Tani “Parker Solar Probe” ka fluturuar veçanërisht afër diellit përsëri dhe ka tejkaluar edhe një herë dy rekordet e veta.

Në fund të prillit, sonda hapësinore arriti një shpejtësi prej rreth 532,000 km / orë. Kjo e bën atë larg objektin më të shpejtë të bërë nga njeriu. Në shkurt rekord ishte 393,044 km / orë.

Më afër diellit

Në të njëjtën kohë, Parker Solar theu një rekord tjetër. Ajo tani është përsëri objekti i bërë nga njeriu që është afruar më së shumti diellit. Gjatë fluturimit, distanca deri tek ylli ynë ishte “vetëm” 10.4 milionë kilometra.

Për krahasim: distanca midis tokës dhe diellit është mesatarisht 151 milionë kilometra. Në shkurt, sonda ishte 18.6 milionë kilometra nga dielli. /Telegrafi/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara