Një objekt ndriçues u zbulua pranë qendrës së galaktikës sonë

20:26 | 11 Qershor 2021

Në një distancë prej 25,000 vitesh drite, pranë qendrës së galaktikës sonë, studiuesit nga Universiteti i Edinburgut në Skoci kanë zbuluar një objekt që ndriçon.

Konkretisht, është VVV-WIT-08 . “WIT” ( “Çfarë është kjo?”) për shkak se studiuesit nuk e dinë akoma saktësisht se çfarë është ai saktësisht.

Aktualisht dihet se ka një yll gjigant me njëqind herë sa masa e Diellit.

Pyetja është pse po pulson dhe me një vlerë rekord gjithashtu?

Në fakt, ai ishte zhdukur ose errësuar për 200 ditë në vitin 2012 dhe u rishfaq më vonë.

Në thelb, yje të tillë “vezullues” nuk janë asgjë e re.

Intensiteti i dritës së VVV-WIT-08 ra me një rekord 97 për qind në një kohë kaq të gjatë.

Sipas studiuesve, shkëlqimi luhatet në mënyrë periodike.

Sipas tyre, mund të jetë një kategori e re e yjeve.

Sidoqoftë, është ende e paqartë se cili proces po ndodh me të.

Megjithatë, ekspertët dyshojnë se ylli rrotullohet nga një yll ose planet tjetër.

Kjo do të errësonte VVV-WIT-08 kur shikohet nga toka.

Por, në mënyrë që të errësohet kaq shumë ky yll i madh, planeti orbitues do të duhej të rrethohej nga një vello pluhuri shumë e trashë dhe e errët.

Kombinimi i një ylli gjigant dhe një planeti orbitues në një re të dendur pluhuri që bllokon mbi 90 për qind të dritës do të ishte një kategori e re e objektit hapësinor.

Do të kalojnë dekada para se ylli të “zhduket” herën tjetër. Studimi u botua në Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Lajmet më të lexuara