Hungarezët protestojnë për planin e ndërtimit të universitetit kinez në Budapest

22:31 | 6 Qershor 2021

Mijëra hungarezë kanë protestuar në Budapest kundër një plani nga Kryeministrit, Viktor Orban, për të ndërtuar një kampus të një universiteti të lartë kinez në qytet.

Rreth 10 mijë njerëz, sipas një fotograf të AFP, marshuan nëpër kryeqytetin hungarez për të protestuar kundër kampusit universitar të propozuar, i cili është planifikuar të përfundojë deri në 2024.

Sipas një marrëveshjeje të nënshkruar midis Hungarisë dhe presidentit të universitetit me bazë në Shangai, kampusi, i pari i tij në Evropë, do të ishte një kompleks 500 mijë metra katrorë raporton SBS News.

Por projekti i gjerë ka sjellë shqetësime rreth prirjes diplomatike të Hungarisë nga perëndimi në lindje dhe borxhit të saj të lartë ndaj Kinës, si dhe ka shkaktuar një përplasje diplomatike midis Pekinit dhe kryebashkiakut liberal të Budapestit.

Shpërndaje në rrjete sociale