Gjashtë vjet burg për mësuesin anglez

17:45 | 5 Mars 2015

Një mësues, familja e të cilit ndihmoi në pengimin e planeve të tij për të udhëtuar në Siri që të luftojë së bashku me grupin e Shtetit islamik, u dënua me gjashtë vjet burg të enjten, një rast që e ka theksuar luftën e prindërve që po përpiqen të ndalojnë fëmijët e tyre nga të qenit të radikalizuar.

E alarmuar nga transformimi i tij nga një mësues i shkencës në një xhihadist, motra Jamshed Javeed ka regjistruar argumentet familjare në të cilat ai insiston se do të shkojë në Siri. Familja e tij e fshehu iPad-in e tij, ilaçin kundër insekteve, paratë dhe pasaportën e tij për të penguar udhëtimin e tij në fund të vitit 2013. Pasi ai aplikuar për një tjetër pasaportë, u ndalua nga policia.

“Ishte e qartë nga provat në këtë rast se familja ishin vendosur absolutisht kundër tij që të bashkohet me këtë grup terrorist në Siri,” tha detektivi Tony Mole. “Ata morën hapa të guximshëm në këtë drejtim duke fshehur pajisjet e tija … Dhe pa dyshim ata u ballafaquan me dëshirën e tij për të shkuar dhe bënë çdo gjë që ai mos ti  bashkohet këtij  grupi.”

Javeed këmbënguli se ai ishte duke u përpjekur për të ndihmuar popullin e Sirisë dhe jo për të mbështetur “synimet e Isis  ashtu siç është kuptuar.”

Por gjykatësi Michael Topolski nuk ishte i kënaqur me deklaratat e 30-vjeçarit. Ai vuri në dukje se Javeed kishte për qëllim të shkonte edhe pasi mësoi se gruaja e tij ishte shtatzënë.

“Edhe pse fakti që po bëheni  baba nuk të ka penguar ty,” tha Topolski. “Unë mendoj se ju nuk kishit planifikuar që të ktheheni në këtë vend … por qëllimi ishte të vdisni si një martir.”

Autoritetet britanike u bërën thirrje familjeve që kanë shqetësime në lidhje me të afërmit që pretendojnë ti  bashkohen shtetit islamik, që të kontaktojnë policinë. Programet kanë qenë të diskutueshme për shkak se ata bëjnë presion familjeve të kujdesen për fëmijët e tyre./arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Të ngjashme