Çmimi Nobel në Fizikë ndahet mes 3 shkencëtarëve

13:17 | 5 Tetor 2021

Çmimi Nobel për Fizikën 2021 është ndarë mes shkencëtarëve që punojnë në modele për të parashikuar ngrohjen globale dhe ndërveprimin e sistemeve planetare.

Gjysma e çmimit ndahet midis Syukuro Manabe dhe Klaus Hasselmann për punën e tyre në ‘modelimin fizik të klimës së Tokës, kuantifikimin e ndryshueshmërisë dhe parashikimin e besueshëm të ngrohjes globale’.

Gjysma tjetër e çmimit i shkoi Giorgio Parisi për “zbulimin e ndërveprimit të çrregullimit dhe luhatjeve në sistemet fizike nga shkallët atomike në planetare”.

Ky është një nga çmimet më prestigjioze në shkencë, dhe në të kaluarën nderoi zbulimet për forcat themelore të natyrës dhe fenomenet kozmike.

Akademia Mbretërore Suedeze e Shkencave njoftoi marrësin më të fundit të martën nga Salla e saj e Sesioneve mahnitëse në Stokholm në orën 10:45 (05:45 pasdite, në kohën tonë).

Është e zakonshme që disa shkencëtarë që punojnë në fusha të ngjashme të ndajnë çmimin, i cili përfshin 841,000 (1.14 milion dollarë) dhe një medalje ari./arbresh.info/

Lajmet më të lexuara