BE, krijohet Plani i Aftësimit dhe Sjelljes Ushtarake

14:58 | 8 Qershor 2017

Më 8 qershor, Këshilli miratoi vendimin për krijimin e Planit të Aftësimit dhe Sjelljes Ushtarake (MPCC) brenda stafit ushtarak të BE-së (EUMS).

Gjithashtu janë ndryshuar dhe miratuar termat e referencës së EUMS, e cila është pjesë e EEAS, bëhet e ditur përmes një komunikate për medie.

“Themelimi i MPCC është një vendim shumë i rëndësishëm operacional për të forcuar mbrojtjen evropiane, që do të kontribuojë për të bërë misionet jo ekzekutive evropiane më efektive dhe për të përmirësuar trajnimin e ushtarëve të vendeve partnere, për të garantuar paqen dhe sigurinë. Jo vetëm për partnerët tanë, por edhe për sigurinë e Bashkimit Evropian “, citohet të ketë tënë  Përfaqësuesja e Lartë, Federica Mogherini, shkruan arbresh.info.

MPCC do të marrë komandën e misioneve ushtarake jo ekzekutive të BE-së, aktualisht: Misioni i Trajnimit të BE (EUTM) në Somali, EUTM në Republikën e Afrikës Qendrore (RCA) dhe EUTM në Mali.

MPCC do të jetë struktura komanduese dhe kontrolluese statike, jashtë zonës, në nivel strategjik ushtarak, përgjegjës për planifikimin operacional dhe kryerjen e misioneve jo-ekzekutive, duke përfshirë ndërtimin, nisjen, mbajtjen dhe rimëkëmbjen e forcave të Bashkimit Evropian. Kjo do të lejojë stafin e misionit në këtë fushë të përqendrohet në aktivitetet specifike të misionit të tyre, me mbështetje më të mirë të ofruar nga Brukseli, shkruan arbresh.info.

MPCC përmirëson strukturat e menaxhimit të krizave të BE. Ajo do të funksionojë nën kontrollin politik dhe udhëzimet strategjike të Komitetit Politik dhe të Sigurisë (KPS), i cili përbëhet nga ambasadorë të shteteve anëtare të BE dhe është i vendosur në Bruksel.

MPCC do të përbëhet fillimisht nga 25 punonjës por gjithashtu do të përfitojë nga mbështetja e departamenteve të tjera të EUMS. Drejtori i Përgjithshëm i Shtabit Ushtarak të BE-së gjithashtu do të jetë drejtor i MPCC. Ai do të ushtrojë komandën dhe kontrollin mbi tre misione trajnuese dhe misionet e tjera të ardhshme jo ekzekutive ushtarake të mundshme. Ai gjithashtu do të ushtrojë përgjegjësitë lidhur me vendosjen dhe rimëkëmbjen e misioneve, si dhe buxhetimin, auditimin dhe raportimin e përgjithshëm.

MPCC do të punojë ngushtë me homologun e tij ekzistues civil, me Planin e Planifikimit dhe Sjelljes Civile (CPCC) përmes një celule të përbashkët të koordinimit të mbështetjes. Kjo celulë do të jetë në gjendje të ndajë ekspertizën, njohuritë dhe praktikat më të mira për çështjet relevante për misionet ushtarake dhe civile, si dhe aftësitë kur misionet civile dhe ushtarake të vendosen njëkohësisht në të njëjtën zonë, duke përfshirë mbështetjen mjekësore ose masat mbrojtëse./arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale