Anglishtja mund të mos jetë më gjuhë zyrtare në BE

00:32 | 3 Janar 2021

Me daljen e Britanisë së Madhe nga Bashkimi Europian, është duke u planifikuar që edhe gjuha angleze të bëjë ‘daljen’ e saj nga blloku.

Anlishtja është gjuha zyrtare e BE-së, duke lehtësuar kështu komunikimin e të gjithëve me njerëi-tjetrin, përfshirë edhe dokumentat zyrtare. Megjithatë, me Brexit, vendet anëtarë të bllokut kanë filluar që të flasin se cila duhet të jetë gjuha zyrtare e BE-së, transmeton portal arbresh.info

Irlanda ka zgjedhur gjuhën Galike, Qiproja ka Greqisht dhe Malta ka Malteze, por pas Brexit, Anglishtja nuk ka gjasa të jetë zgjedhja e askujt.

Ky lajm vjen nga korrespodenti i çështjeve europiane dhe skoceze Udo Seiëert-Fauti i cili i tha Kombëtares: “Nëse këto rregullore funksionojnë akoma dhe duhet të ndiqen, atëherë gjuha angleze do të mund të mos përdoret si gjuhë zyrtare brenda bllokut”.

Megjithatë, përderisa Britania e Madhe do të mbetet një anëtare e Këshillit të Europës në Strasburg, besohet se ‘zhdukja e gjuhës së saj’ do të marrë pak kohë.

Sipas Udo Seiëert-Fauti, frëngjishtja mund të përfundojë duke e zëvendësuar anglishten si gjuhë e dytë zyrtare në Komisionin Europian, pasi të paktën 80 përqind e zyrtarëve e kanë frëngjishten si gjuhë e parë, e dytë apo edhe e tretë./independent/arbresh.info/

 

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara