10 burgjet më të sigurta ku vuajnë dënimin njerëzit më të rrezikshëm në botë

08:21 | 18 Mars 2023

Alcatraz, Belmarsh apo Supermax janë emra që shkaktojnë të dridhura për kriminelët më të rrezikshëm të botës. Së fundmi është shtuar edhe Tecoluca, i hapur në El Salvador, i cili pritet të kthehet në vendin ku anëtarët e bandave famëkeqe të vendit do të kalojnë dënimin e tyre.

10 – ADX Firence, Kolorado

I njohur edhe si “Supermax”, është burgu i vlerësuar si më i sigurti në në Shtetet e Bashkuara. Aty vuajnë dënimin 326 të burgosur. Aty vuajnë dënimin kriminelët më famëkeq të botës, mes të cilëve edhe bosi meksikan i drogës, Joaquin ‘El Chapo’ Guzman.

9 – Terre Haute, Indiana

Ky burg ndodhet në Vigo County, afër kufirit mes Indianës dhe Illinois. Ai është ndërtuar në vitin 1940, ndërsa pas vitit 1993 aty u vendosën të burgosur të dënuar me vdekje.

Ky burg është ndërtuar në vitin 1940, ndërsa pas vitit 1993 aty u vendosën të burgosur të dënuar me vdekje.

8 – Burgu Federal i Alkatrazit, Kaliforni

Ky ka qenë burgu kryesor i sigurisë më të lartë në Amerikë nga viti 1934 deri në 1963.

Ishulli ku ndodhej burgu tani është një nga atraksionet turistike më të spikatura të San Franciskos. Qelitë e burgut ishin vetëm 150 centimetra me 270 centimetra. Ato kishin vetëm një lavaman, një shtrat dhe një tualetin.

7 – HMP Belmarsh, Londë

Ky burg u ndërtua në vitin 1991 dhe ka një kapacitet për 900 të burgosur. Të burgosurit famëkeq që ndodhen aty janë Abu Hamza, vrasësit e Lee Rigby, Charles Bronson.

Në këtë burg vuan dënimin Michael Adebolajo, i cili vrau ushtarin britanik Lee Rigby.

Në këtë burg vuan dënimin Ali Harbi Alio, i cili vrau deputetin David Mess

6 – Burgu La Santé, Francë

Ky burg është ndërtuar në vitin e largët 1867 dhe ka një kapacitet për 2000 të burgosur. Të burgosurit fëmëkeq: Carlos the Jackal, Jean Genet, Jerome Kerviel.

Ata që vuajnë dënimin në këtë burg janë ndarë sipas origjinës së tyre dhe përkatësisë etnike. Vitet e fundit, burgu është përmirësuar ndjeshëm me teknologjinë më të lartë në botë.

5 – Burgu i Arthur Road, Indi

Ai është ndërtuar në vitin 1926 dhe ka një kapacitet për 1 mijë të burgosur, por aktualisht aty vuajnë dënimin gati 2 mijë persona.

4 – Burgu Qincheng, Kinë

Ky burg ndodhet rreth 3 mijë metra mbi nivelin e detit në një luginë të shkretë dhe është burgu i sigurisë së lartë në Kinë. Ai njihet edhe si “Kafazi i Tigrave” dhe është ndërtuar në vitin 1958.

3 – Burgu Fuchu, Japoni

Ky burg është ndërtuar në vitin 1935 dhe ka një kapacitet për 2 mijë të burgosur. Aty vuajnë dënimin komunistët Kyuichi Tokuda, Yoshio Shiga dhe Kim Chon-hae.

Në këtë burg kanë vuajtur dënimin të burgosurit e Luftës së Dytë Botërore, ndërsa tashmë është shtëpia e kriminelëve më famëkeq në Japoni.

2 – Burgu Klong Prem, Bangkok

Ky burg është ndërtuar në vitin 1944 dhe ka një kapacitet për strehimin e 6 mijë të burgosurve, por aktualisht ky burg ka mbipopullim.

1- CECOT, El Salvador

Burgu gjigant i El Salvadorit priti të mërkurën grupin e dytë me 2000 të burgosur, të cilët do të mbyllen në një prej institucionet e vuajtjes së dënimit me kushtet më të rënda në botë. /A2CNN