Koronavirusi, media sociale dhe lajmet e rreme

08:29 | 29 Mars 2020

Rreziku më i madh i Facebook dhe mediave tjera sociale për vitin 2020, ishin lajmet e rreme për zgjedhje presidenciale në SHBA. Qoftë nga vendi i origjines apo nga lajmet vendase, kërcënimi i dezinformimit dukej i njohur, mbase edhe i menaxheshëm.

Deri me tani AFP ka gjetur pothuajse 200 lajme të rreme për virusin, por ekspertët thonë se veprimi i fortë nga kompanitë e teknologjisë është i nevojshëm për të ndaluar dezinformimin dhe përhapjen e tyre online.

“Ende ekziston një shkëputje mes asaj që njerëzit mendojnë se është e vërtetë dhe tek ajo që njerëzit janë të gatshëm të ndajnë”, tha për AFP, Profesori David Rand, duke shpjeguar se si paragjykimi i një përdoruesi ndaj përmbajtjes ai ose ajo mendon se do të pëlqehet ose ndahet zakonisht mbizotëron në vendimmarrjen kur është në internet.

Një pjesë e arsyes është se algoritmet e mediave sociale janë të destinuara t’i bëjnë thirrje zakoneve dhe interesave të dikujt: theksi është te pëlqimi, jo te saktësia.

Ndryshimi i kësaj do të kërkonte Facebook, Tëitter dhe kompani të tjera të tilla për të ndryshuar atë që njerëzit shohin në ekran.

Praktikat që u bëjnë thirrje përdoruesve të marrin parasysh saktësinë e përmbajtjes që ata po përhapin në rrjetet sociale, janë të nevojshme, tha Rand, bashkëautor i një studimi mbi dezinformimin COVID-19 që u botua në fillim të këtij muaji.

Duke përdorur teste të kontrolluara më shumë se 1,600 pjesëmarrës në studim, zbuluan se lajmet e rreme u shpërndanë zakonisht nga njerëzit që nuk mendojnë nëse përmbajtja është e besueshme.

Në një provë të dytë, kur njerëzit u kujtuan të konsiderojnë saktësinë e lajmit që do shpërndajnë, niveli i tyre i ndërgjegjësimit u dyfishua.

“Këto janë llojet e gjërave që e bëjnë konceptin e saktësisë në mendjet e njerëzve”, tha Rand, duke përmendur se burimet e lajmeve në vend të kësaj plotësohen nga përmbajtja e vetë e përdoruesve dhe reklamat komerciale.

Ajo që është e padyshimtë është se dezinformata për koronavirusin ka qenë vdekjeprurëse. Edhe pse shkencëtarët amerikanë, franceze dhe të tjerë janë duke punuar për të përshpejtuar trajtimet efektive,  lajmet e rreme kanë bërë efektin e saj.

Iran, alkooli për të parandaluar pandeminë ka vrarë më shumë njerëz se koronavirusi

Në Iran, lajmi i rremë mbi parandalimin e koronavirusit me metanol ka marrë jetën e mbi 300 njerëzve dhe shumë kanë mbetur të sëmurë.

Dr Jason McKnight, asistent profesor klinik në Departamentin e Kujdesit Parësor dhe Shëndetit të Popullsisë në Universitetin A&M të Teksasit, tha që shkëmbimi i informacionit të rremë ka një ndikim përtej rrezikut të menjëhershëm të vetë virusit.

McKnight theksoi dy lloje të rrezikut të paraqitura nga informacione të pasakta për virusin: se ai “mund të nxisë frikë ose panik”, dhe “potencialin që individët të bëjnë gjëra të dëmshme me shpresën e ‘shërimit të sëmundjes’ ose ‘parandalimit’ të sëmundjes.”

Facebook ka vendosur informacionet autorizuese të koronavirusit në krye të burimeve të lajmeve dhe ka intesifikuar përpjekjet e tij për të hequr përmbajtjen e dëmshme, përfshirë përdorimin e kontrolluesve të fakteve të palëve të treta.

AFP dhe ndërmarrjet e tjera të mediave, përfshirë Reuters dhe Associated Press, punojnë me programin e kontrollit të fakteve në Facebook, nën të cilin përmbajtja e vlerësuar e rremë është zvogëluar në burimet e lajmeve në mënyrë që më pak njerëz ta shohin atë. Nëse dikush përpiqet të ndajë një postim të tillë, atij ose asaj i paraqitet një artikull ku shpjegon pse informacioni nuk është i saktë.

Studimi i dezinformatave COVID-19 pasqyroi testet e kaluara për lajme të rreme politike, veçanërisht në atë që kujtesat për saktësinë do të ishin një mënyrë e thjeshtë për të përmirësuar zgjedhjet për atë që njerëzit ndajnë./AFP/arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara