Patentat e shoferëve shqiptarë, Greqia nis procesin e njohjes

23:24 | 15 Janar 2020

Komisioni për tregtinë në Parlamentin grek miratoi të mërkurën Projektligjin e paraqitur nga qeveria për njohjen e ndërsjellë të lejeve të drejtimit midis Shqipërisë dhe Greqisë. Njohja e patentave është pjese e paketës së marrëveshjeve dypalëshe mes Shqipërisë dhe Greqisë negociuar nga ish ministrat Kotzias dhe Bushati dhe riaktivizuar nga kryeministrat aktuale.

Komisioni Parlamentar grek i ka hapur rrugën projektligjit të kalojë në seancë parlamentare. Njohja e ndërsjellë e patentave te shofereve lehtëson lëvizjen e dhjetëra mijëra emigrantëve shqiptarë që jetojnë në Greqi.

Autoriteti i Transportit Rrugor shqiptar duke iu referuar marrëveshjes ka pohuar se “shtetasit shqiptarë që zotërojnë leje drejtimi, model i lëshuar nga 1 korriku i vitit 2005, ose ata që janë të pajisur me formatin që ka nisur të shpërndahet nga 24 janari i vitit 2017, mund të drejtojnë automjetin e tyre edhe në territorin grek”.
Marrëveshja për lejet e drejtimit parashikon gjithashtu edhe procesin e konvertimit të lejeve të drejtimit. Sipas marrëveshjes “qytetarët shqiptarë të cilët kanë leje drejtimi shqiptare nuk do të kenë nevojë të rifillojnë procedurat e testeve teorike dhe praktike për marrjen e lejes greke të drejtimit”.
Sipas Marrëveshjes “qytetarët shqiptarë do të dorëzojnë lejen e drejtimit, marrë në Shqipëri dhe do të marrin atë greke duke pasur mundësinë, të qarkullojnë si drejtues mjeti në Greqi, me të drejta të barabarta me shtetasit grekë.

Marrëveshja parashikon që në momentin që shtetasit shqiptarë vendosin qëndrimin normal në territorin grek, ata mund të konvertojnë lejen shqiptare të drejtimit në atë greke duke paraqitur kërkesën e tyre pranë Drejtorive të Transportit në shtetin grek.Kjo procedure, sipas marrëveshjes, bëhet pas kryerjes së kontrolleve mjekësore që vërtetojnë se personi është i aftë fizikisht të drejtojë një mjet motorik ose një kombinim të mjeteve të kategorive specifike. Autoriteti rrugor shqiptar ka pohuar se konvertimi i lejes së drejtimit vlen edhe për shtetasit grekë që vendosin qëndrim në Shqipëri. /VOA

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara