Mafia shqiptare pjesë e studimit të Europol

00:04 | 17 Prill 2019

Për dy ditë, Europol dhe Drejtoria e Antimafias Italiane kanë mbajtur një takim për strategjitë kundër krimit të organizuar ndërkombëtar.

Pjesëmarrësit janë zyrtarë të lartë të policisë nga vendet anëtare të BE dhe vendet jo-anëtare të BE.

Rreziku më i lartë për sigurinë e brendshme të BE-së
Aktualisht, krimi i organizuar përbën rrezikun më të lartë për sigurinë e brendshme të BE-së. Ky është rezultat i zhvillimit afatgjatë. Gjatë viteve të fundit, krimi i organizuar nuk ka ndalur evoluimin.

Në të njëjtën kohë, rezultatet e gjurmimit dhe konfiskimit të aseteve janë ende në një nivel jashtëzakonisht të ulët. Raporti i Europol-it “A vazhdon ende krimi?” arriti në përfundimin se nga viti 2012 deri në vitin 2014 vetëm 2.2% nga të ardhurat e vlerësuara të krimit u konfiskuan ose u ngrinë dhe vetëm 1.1% u konfiskuan përfundimisht në të gjithë BE-në. Grupet e krimit të organizuar shfrytëzojnë këtë boshllëk në burimet e zbatimit të ligjit dhe vazhdimisht kërkojnë mundësi për të zgjeruar operacionet e tyre të paligjshme.

Grupet e krimit të organizuar në shekullin 21 janë shumë të ndryshme, fleksibël dhe të shpejtë
Krimi i organizuar që ndikon në BE është mjaft i larmishëm. Ai varion nga grupe të mëdha ‘tradicionale’ tek ato më të vogla dhe rrjete të lira të mbështetura nga kriminelë individualë, të cilët punësohen dhe bashkëpunojnë në mënyrë spontane. Shumë grupe të krimit të organizuar janë shumë fleksibël dhe shfaqin përshtatshmëri të madhe. Aktivitetet e tyre kriminale janë gjithnjë e më komplekse dhe kërkojnë një mori aftësish dhe ekspertize teknike.

Grupet e nivelit të lartë të krimit të organizuar përdorin gjithashtu korrupsionin për të infiltruar në sektorin publik. Grupet kryesore kriminale që do të adresohen janë grupet e krimit të organizuar italian të stilit mafioz, rrjetet kriminale euroaziatike dhe shqiptare dhe bandat e gangsterëve me motorë./Opinion.al

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara