Ministrja e Kulturës, Vlora Dumoshi shfaqet me veshje kombëtare në Malet e Rugovës

10:27 | 16 Shtator 2020

Ministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sporteve, Vlora Dumoshi, të martën mori pjesë në të ashtuquajturat “Lojërat Tradicionale Rugova 2020”.

Me këtë rast, ajo pati një befasi për të gjithë rugovasit në eventin e organizuar.

Ministrja e Kulturës mori vendim që Lojërat Tradicionale “Rugova” të marrin statusin e mbrojtjes së përkohshme.

Këtë gjë ajo e bëri të ditur edhe përmes një njoftimi në rrjetin social Facebook.

“Në ditën e parë të muajit të trashëgimisë kulturore ishim në Rugovë ku po zhvillohen lojërat tradicionale të Rugovës. Ky thesar i çmueshëm i kulturës së kësaj treve por edhe i etnikumit shqiptar në përgjithësi. Lojërat tradicionale të Rugovës janë ruajtur brez pas brezi dhe duke i mbijetuar kohës janë ruajtur e zhvilluar edhe sot nga banorët e kësaj ane. Ansambli folklorik autokton “Rugova” në anën tjetër, në shtatë dekada ka ruajtur vallet, këngët, veshjet e të tjera pjesë të traditës rugovase. Vlerat artistike të ansamblit janë përcjellë nga brezi në brez nga gjeneratat e artistëve popullorë. Kjo krijimtari e shquar jo vetëm nga niveli i lartë artistik, por edhe nga elementi i theksuar etnik, përbën një shtyllë identitare të popullit tonë të lashtë e me botë të pasur artistike dhe estetike. Si Ministre e Kulturës, Rinisë dhe Sportit duke u bazuar në Ligjin Nr.02/L – 088 për Trashëgimi Kulturore kam marrë vendim që Lojërat Tradicionale Rugova dhe Opusi i Ansamblit folklorik “Rugova” të marrin statusin e mbrojtjes se përkohshme. Trashëgimia kulturore është pasuria jonë me e çmuar dhe ruajtja e saj është misioni ynë më i rëndësishëm”, shkroi Dumoshi në Facebook.

Në ditën e parë të muajit të trashëgimisë kulturore ishim në Rugovë ku po zhvillohen lojërat tradicionale të Rugovës. Ky…

Publiée par Vlora Dumoshi sur Mardi 15 septembre 2020

 

Lajmet më të lexuara