Stresi gjatë shtatzënisë shkakton çrregullim të personalitetit te fëmijët

21:42 | 6 Shtator 2019

Fëmijët e grave që përjetojnë stres të rëndë gjatë shtatzënisë kanë gjasa të mëdha që të zhvillojnë një çrregullim të personalitetit deri në moshën 30 vjeç, sugjeron një studim.

Edhe stresi i zgjatur i moderuar mund të ketë ndikim në zhvillimin e fëmijës dhe të vazhdojë pas lindjes së një fëmije, transmeton portali arbresh.info

Më shumë se 3,600 gra shtatzëna në Finlandë u pyetën për nivelin e stresit të tyre, dhe fëmijët e tyre u ndoqën pas.

Psikiatrit thonë që nënat duhet të kenë qasje në mbështetjen e shëndetit mendor.

Faktorë të tjerë të rëndësishëm, të tilla si mënyra e rritjes së fëmijëve, situata financiare e familjes dhe trauma e përjetuar gjatë fëmijërisë, dihet se kontribuojnë në zhvillimin e çrregullimeve të personalitetit dhe mund të kishin luajtur një rol.

Kjo sëmundje do të thotë se aspekte të caktuara të personalitetit të dikujt e vështirësojnë jetën për ta dhe njerëzit përreth.

Ata mund të jenë tepër të shqetësuar ose të paqëndrueshëm emocionalisht, për shembull, ose paranojakë ose antisocial.

Ata kanë më shumë të ngjarë të kenë probleme të tjera të shëndetit mendor, të tilla si depresioni, ose probleme të drogës dhe alkoolit.

Ashtu si çrregullimet e tjera mendore, edukimi, problemet e trurit dhe gjenet mund të luajnë një rol në zhvillimin e tyre.

Studimi i botuar në British Journal of Psychiatry, ka kërkuar nga garët që t’u përgjigjen pyetjeve në lidhje me shëndetin mental gjatë shtatzënisë.

Fëmijët e nënave që kanë përjetuar stress kanë shfaqur këtë lloj sëmundje, në krahasim me fëmijët e nënave që nuk kanë përjetuar stress.

Nuk dihet se si stresi tek gratë shtatzëna mund të rrisë rrezikun e çrregullimeve të personalitetit, por kjo mund të varet nga ndryshimet shkaktuara në tru ose rezultat i gjeneve të trashëguara, ose një sërë faktorësh të tjerë në edukimin e fëmijëve.

Hulumtimet e mëparshme kanë gjetur lidhje midis stresit në shtatëzani dhe zhvillimit të depresionit, ankthit dhe skizofrenisë./arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara