Sa është i rrezikshëm shpërthimi i kapilarëve të syve?

20:18 | 15 Dhjetor 2018

Njolla e kuqe si pasojë e shpërthimit të kapilarëve në sy mund të duket e frikshme, por në të vërtetë është një brez gjaku, ose një plagë e rregullt që do të kalojë si çdo plagë tjetër pa ndonjë trajtim.

Kjo gjendje bëhet e rrezikshme vetëm nëse shoqërohet me humbje të papritur të shikimit.

Acarimi i syve të gjakut nuk sjell domosdo përkeqësimin e shikimit, thonë oftalmologët. Sipas tyre, nëse shfaqja e një rrjedhjes përsëritet, një ekzaminim internist është i nevojshëm, pasi përveç presionit të lartë të gjakut, shkaqet mund të jenë të ndryshme.

Por, shumë më e rrezikshme është plasaritja e kapilarëve brenda syrit, pasi atëherë vjen me një humbje të papritur të shikimit dhe shpesh rrethi i syrit mbetet i bardhë pa krijuar një hematoma.

Shpërthimi i kapilarët është për shkak të një bllokimi të një prej enëve të gjakut në sy.

Ky kusht është serioz dhe mund të çojë në dëmtime të përhershme vizuale.

Shkaqet mund të jenë të ndryshme, por kryesisht si rezultat i presionit të lartë të gjakut, sheqerit dhe yndyrës në gjak, sëmundjet e zemrës dhe sëmundje të tjera të enëve të gjakut, si dhe disa sëmundje oftalmike.

Në rastin e humbjes së papritur të të parit, nevojitet një nevojë urgjente për një oftalmolog.

Në raste kur preket arteria e syrit, është e nevojshme para së gjithash të ketë një terapi të brendshme, dhe mund të përdoren pikat për zvogëlimin aktual të presionit të syve.

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara