Qeskat nën sytë, kështu trajtohen

10:58 | 21 Korrik 2019

“Qeskat” nën sy – një ishull i butë ose rrudha nën sy – janë të zakonshme te të moshuarit, por edhe te të rinjtë.

Me plakjen, dobësohen indet e syrit, duke përfshirë disa muskuj që mbështesin qepallat. Yndyra normale që ndihmon në ruajtjen e syve mund të lëvizë pastaj në qepallat e ulëta, gjë që çon në qepallat të duken të relaksuara.

Lëngu mund të grumbullohet në hapësirën më poshtë, duke krijuar ‘ishullin’. Qeskat nën sytë zakonisht janë zakonisht kujdes kozmetik dhe rrallë një shenjë e një gjendjeje të rëndë shëndetësore.

Por nëse qeskat dhe rrudhat nën sytë janë të mëdha dhe duket të jenë shqetësuese, atëherë kirurgjia mund të jetë një nga opsionet.

Simptomat nën sy

Ënjtje e butë

Lëkurë e shkëlqyer Rrethe të errëta

Kur duhet vizituar mjekun?

Ndoshta nuk mund të pëlqeni atë se si duken, por qeskat nën sytë janë zakonisht të padëmshme dhe nuk kërkojnë kujdes mjekësor. Pyetni mjekun tuaj nëse ishulli është i madh, i vazhdueshëm, i sëmurë ose i kuq.

Mjeku juaj do të kontrollojë nëse nuk është aksidentale në lidhje me sëmundjen e tiroides, infeksion ose alergji. Ajo mund të referohet nga një specialist te një oftalmolog ose një kirurg plastik.

Shkaqet

Teksa plakeni, struktura e indit dhe muskujt që mbështesin qepallat tuaja – dobësohen. Lëkura mund të fillojë të bjerë, dhe yndyra normalisht e kufizuar në zonën rreth syrit mund të lëvizë në zonën nën sy. Gjithashtu, hapësira nën sy mund të grumbullojë lëngje, duke e bërë syrin të ndihet i relaksuar ose i fryrë.

Faktorët që shkaktojnë ose përkeqësojnë këtë efekt

Mbajtja e lëngjeve, sidomos pas zgjimit ose pas një vakti me ushqime të njelmëta Mungesa e gjumit Alergjia Pirja e duhanit Faktorët trashëgues.

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara