Një pajisje e re inteligjente mund të matë sinjalet elektrike nga lëkura juaj

18:32 | 27 Maj 2020

Pajisjet e zgjuara që matin sinjalet elektrike nga lëkura juaj kanë potencialin t’ju tregojnë për nivelin e stresit, të ndihmojnë shfaqjet tuaja sportive dhe t’ju lejojnë të ndiqni emocionet tuaja.

Një ekip ndërkombëtar i studiuesve nga Suedia dhe Mbretëria e Bashkuar kanë zhvilluar një mënyrë inovative për të interpretuar sinjalet biologjike të prodhuara nga përcjellja e lëkurës sonë. Duke përdorur të dhënat e marra duke përdorur një pajisje të veshur me rrip dore të Philips, të cilat gjithashtu përfshijnë një përshpejtues për të matur lëvizjen, sistemi i studiuesve tregon informacione në formën e grafikëve spiralë shumëngjyrësh në kohë reale në një telefon të zgjuar, si dhe një regjistrim të të dhënave, që veshësi të interpretojë dhe reflektojë, transmeton portali arbresh.info

Përçueshmëria e lëkurës është një masë se sa djersitet dikush, duke treguar reagimet e tyre emocionale, si dhe reagimet fizike dhe është baza për teknologji të tilla si detektorët e gënjeshtrës.

Sistemi i vizualizimit prototip të quajtur ‘Shëndeti Afektiv’, u zhvillua nga ekspertë të Ndërveprimit Njerëzor-Kompjuter, duke parë sesi teknologjitë e reja kompjuterike dhe ato në zhvillim, siç janë ato që përdorin të dhëna të nxjerra nga sensorë në lëkurë, mund të përdoren për të hartuar vizualizime tërheqëse në telefonat inteligjentë .

Dr Pedro Sanches, studiues i lartë në KTH – Instituti Mbretëror i Teknologjisë Stokholm, dhe studiues kryesor në studim tha:

“Trupat tanë prodhojnë një gamë të gjerë sinjalesh që mund të maten. Shumë pajisje të dobishme që matin këto sinjale, të cilat ne i quajmë biodata, janë përhapur me kalimin e viteve – siç janë monitorët e rrahjeve të zemrës për sportet. Sidoqoftë, ka zona të tjera të biodatës që ende nuk duhet të zhvillohen plotësisht – siç është përcjellja e lëkurës ose nivelet e djersitjes. Kuptimi i këtyre llojeve të biodatës nuk është e lehtë. Njerëzit nuk janë të njohur me këtë lloj informacioni dhe nuk është e qartë se si njerëzit do të dëshironin ta përdorin atë, ose të bashkëveprojnë me pajisjet që paraqesin këtë biodatë. ”

Një grup studimi prej 23 personash iu dha Prototipi i Shëndetit Afektiv për ta përdorur për një muaj. E rëndësishmja, studiuesit me dashje nuk u thanë pjesëmarrësve se për çfarë pajisje ishin të dobishme. Në vend të kësaj, ata dhanë udhëzime që Shëndeti Afektiv mund të mbledhë informacione që lidhen me reagimet fizike dhe emocionale, se si djersitja e rritur e rritë përcjellshmërinë, dhe se si kjo përfaqësohej nga ngjyra të ndryshme. Pjesëmarrësve u la të vendosnin mënyrat më të mira të përdorimit të teknologjisë.

Studiuesit zbuluan se kjo fazë e hapur e projektimit të studimit, pa siguruar përdorime të paracaktuara, çoi në disa pjesëmarrës që përdorin sistemin si një mjet për të matur, dhe ndihmuar në menaxhimin, nivelet e tyre të stresit.

Ndërsa të tjerët, përfshirë atletët elitë, e përdorën pajisjen për të marrë informacione mbi regjimet e tyre të stërvitjes dhe rimëkëmbjes.

Përdorime të tjera përfshinin prerjet e informacionit për jetën e tyre dhe gjurmimin e emocioneve. Por interesant, pak do ta përdorin teknologjinë për më shumë se një qëllim.

Prof Kristina Höök, nga Instituti Mbretëror i Teknologjisë në Suedi tha:

“Ne ishim të befasuar se sa kategorizimi fillestar i klientëve të sistemit ngjyrosi sesi e përdorën atë. Nëse do ta shikonin atë si një mjet sportiv, ata nuk do të “shihnin” të dhënat që flisnin për stresin ose reagimet emocionale. Nëse e shikonin atë si një mjet për matjen e emocioneve, ata nuk panë të dhënat që flisnin për procese sociale ose ushtrime për shkak të aktiviteteve sportive.

“Ishte gjithashtu interesante të shihej se si disa do të shmangnin përfshirjen me të dhëna që flisnin kundër ideve të tyre për tiparet e tyre të personalitetit. Një person e shikoi veten si një person të qetë, por në të dhëna, kishte shumë maja. Ai thjesht nuk mund t’i pajtonte ata me përshtypjen e tij për veten e tij. ”

Studiuesit gjetën nevojën për një hap të dytë, më të përshtatshëm, në procesin e projektimit për t’i bërë pajisjet specifike për role të veçanta. /arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara