Ndryshimi i dietës lufton depresionin

21:45 | 11 Tetor 2019

Tani shkenca ka përcaktuar qartë se ushqimi i dobët ndikon në shëndetin e përgjithshëm fizik.

Konsumimi i sasive të mëdha të udhqimeve të papërpunuara dhe me sheqer rrit rrezikun e obezitetit, sëmundjeve të zemrës dhe diabetit, transmeton portali arbresh.info

Kohët e fundit, studiuesit kanë filluar të përqëndrohen në ndikimin e ushqimit të shëndetshëm ose jo të shëndetshëm në shëndetin mendor.

Në fakt, siç shpjegojnë autorët e studimit të fundit, dieta tani konsiderohet një “faktor rreziku i modifikueshëm për depresionin”.

Edhe pse provat janë në rritje, shumica e tyre janë vëzhguese. Me fjalë të tjera, aktualisht, është e vështirë të përcaktohet nëse një dietë e shëndetshme largon depresionin ose nëse depresioni sjell zakone jo të shëndetshme të ngrënies.

Studimi 12-javor përfundoi se “përmirësimi i dietës mund të sigurojë një strategji efektive dhe të arritshme të trajtimit për menaxhimin e depresionit.

Në këtë studim, shkencëtarët donin të zbulonin nëse të rriturit e rinj që jetojnë me depresion mund të përfitojnë nga një ndërhyrje dietike 3-javore. Në të njëjtën kohë, ata ishin të prirur të dinin nëse të rinjtë me depresion do të ishin në gjendje t’i përmbahen një ndërhyrjeje dietike.

Studiuesit zgjodhën të studiojnë të rriturit e rinj sepse, siç shpjegojnë ata, “adoleshenca dhe rritja e re janë një periudhë kur ekziston rreziku i rritur nga depresioni, dhe këto janë gjithashtu periudha kritike për krijimin e modeleve shëndetësore – siç është dieta – e cila do të vazhdojë në moshën e rritur. . ”

Për të hetuar, studiuesit nga Universiteti Macquarie në Australi rekrutuan 76 pjesëmarrës midis moshës 17 dhe 35 vjeç. Të gjithë pjesëmarrësit po përjetonin simptoma të depresionit dhe gjetën se dieta e tyre përbëhej nga nivele të larta sheqeri, yndyra të pangopura dhe ushqime të papërpunuara.

Pas studimit shkencëtarët erdhën në përfundim se ndryshimi i dietës ka ndikuar shuëm shpejt në ndryshimin mendor të të rekrutuesve./arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara