Mosha minimale ligjore për përdorimin e kanabisit duhet të jetë 19 vjeç

21:01 | 14 Maj 2020

Shëndeti i përgjithshëm ishte dukshëm më i mirë në ata që filluan të përdorin kanabis në moshën 18 vjeç sesa ata që filluan të përdorin marijuanën më herët.

Mosha minimale minimale ligjore për përdorimin e kanabisit jo-mjekësor është mosha 19 vjeç, sipas një studimi të botuar në BMC Public Health.

Një ekip studiuesish në Universitetin Memorial të Newfoundland, Kanada, hetuan sesi kanadezët që filluan të përdorin kanabis në moshë të re ndryshuan në rezultatet e rëndësishme (arritja arsimore, pirja e duhanit nga cigare, vetë-raportimi i shëndetit të përgjithshëm dhe mendor) në jetën e mëvonshme, transmeton portali arbresh.info

Dr Hai Nguyen, autori kryesor i studimit tha:

“Para legalizimit, komuniteti mjekësor rekomandoi një moshë minimale ligjore 21 ose 25 për përdorim të kanabisit jo-mjekësor në Kanada. Kjo rekomandim u bazua në prova shkencore rreth ndikimeve të mundshme negative të kanabisit në zhvillimin njohës. Sidoqoftë, politikëbërësit kishin frikë se mosha e lartë minimale juridike mund të çojë në tregje të mëdha nëntokësore, me ata nën moshën ligjore që vazhdojnë të përdorin kanabis në mënyrë të paligjshme. Në fund të fundit, një moshë më e ulët juridike nga 18 ose 19 u vendos në provinca, megjithatë mbetet debate në vazhdim dhe thirrje për të rritur moshën ligjore në 21 vjeç. ”

Për të përcaktuar nëse mosha në të cilën njerëzit fillojnë të përdorin kanabis mund të ketë ndikim në rezultatet e jetës së mëvonshme, autorët analizuan të dhëna nga Anketat Kombëtare të Monitorimit të Duhanit Kanadez (CTUMS) me përfaqësues kombëtar (CTUMS) dhe Sondazhet Kanadeze të Duhanit, Alkoolit dhe Drogave (CTADS) ndërmjet 2004 dhe 2015, të cilat çdo vit intervistojnë deri në 20,000 individë të moshës 15 vjeç dhe më të vjetër.

Autorët gjetën mosha minimale të ndryshme ligjore në varësi të rezultatit të interesit. Për pirjen e duhanit, të anketuarit që së pari përdorën kanabis të moshës 19-20 vjeç kishin më pak të ngjarë të pinë cigare më vonë në jetë sesa ata që përdorën për herë të parë kanabis në moshën 18 vjeç, por nuk u gjet asnjë ndryshim domethënës tek ata që filluan të përdorin kanabis në një moshë më të madhe, duke treguar një optimale mosha ligjore e 19.

Numri i të anketuarve që raportojnë një nivel të lartë të arsimit të përfunduar ishte 16% më i lartë në mesin e atyre që fillimisht përdorën kanabis midis moshave 21 dhe 24 vjeç, në krahasim me ata që e përdorën për herë të parë para moshës 18 vjeç, duke sugjeruar një moshë minimale ligjore prej 21 vjeç.

Shëndeti i përgjithshëm ishte dukshëm më i mirë në mesin e atyre që filluan të përdorin kanabis në moshën 18 vjeç, në krahasim me ata që filluan para moshës 18 vjeç, por nuk u gjet ndonjë ndryshim i rëndësishëm në mesin e atyre që filluan në një moshë më të vjetër, duke sugjeruar një moshë minimale juridike prej 18 vjeç. Megjithatë, shëndeti mendor rezultatet u zbuluan se ishin më të larta në mesin e atyre që përdorën për herë të parë kanabis të moshës 19-20 vjeç sesa para moshës 18 vjeç, duke sugjeruar një moshë minimale ligjore prej 19 vjeç. /arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara