Jo të gjithë psikopatët janë të dhunshëm, studimi zbulon se përkundrazi disa janë “të suksesshëm”

22:40 | 12 Maj 2020

Psikopatia njihet gjerësisht si një faktor rreziku për sjellje të dhunshme, por shumë individë psikopatikë përmbahen nga veprimet antisociale ose kriminale. Të kuptuarit e asaj që i çon këta psikopatë të “suksesshëm” ka qenë gjithmonë një mister.

Një studim i ri i kryer nga studiues në Universitetin e Commonwealth të Virginia, hedh dritë mekanizmat që mbështesin formimin e këtij fenotipi “të suksesshëm”, transmeton portali arbresh.info

“Individët psikopatikë janë shumë të prirur për t’u përfshirë në sjellje antisociale, por ato që sugjerojnë gjetjet tona janë që disa në të vërtetë mund të jenë më të aftë të pengojnë këto impulse sesa të tjerët,” tha autori kryesor Emily Lasko, një kandidat për doktoratë në Departamentin e Psikologjisë në Kolegjin e Shkencat Humane dhe Shkencat. “Megjithëse nuk e dimë saktësisht se çfarë e bën këtë rritje të kontrollit të impulsit në ndërgjegje me kalimin e kohës, ne e dimë se kjo ndodh për individë të lartë në tipare psikopatie të caktuara, të cilët kanë qenë relativisht më” të suksesshëm “se sa bashkëmoshatarët e tyre.”

Studimi, “Cfarë e bën një psikopatë” të suksesshëm “? Trajektoritë gjatësore të sjelljes antisociale të keqbërësve dhe kontrolli i impulsit si funksion i psikopatisë, ”do të botohen në një botim të ardhshëm të revistës Personaliteti Disrregullimet: Teoria, Hulumtimi dhe Trajtimi.

Kur i përshkruajnë disa individë psikopatikë si “të suksesshëm” përkundrejt “të pasuksesshëm”, studiuesit iu referohen trajektoreve të jetës ose rezultateve. Një psikopatë “e suksesshme”, për shembull, mund të jetë një CEO ose avokat i lartë në tipare psikopatike, ndërsa një psikopatë “e pasuksesshme” mund të ketë ato tipare të njëjta, por është e burgosur.

Studimi teston një model kompensues të psikopatisë “të suksesshme”, e cila teorizon që individët relativisht “të suksesshëm” psikopatikë zhvillojnë tipare më të ndërgjegjshme që shërbejnë për të penguar impulset e tyre antisociale të ngritura.

“Modeli kompensues pretendon se njerëzit më të lartë në tipare të caktuara psikopatike (siç janë madhështia dhe manipulimi) janë në gjendje të kompensojnë dhe tejkalojnë, deri në një farë mase, impulset e tyre antisociale përmes rritjes së ndërgjegjes së tipareve, posaçërisht kontrollit të impulsit”, tha Lasko.

Për të provuar këtë model, studiuesit studiuan të dhënat e mbledhura rreth 1.354 shkelës të mitura serioze, të cilët ishin gjykuar në sistemet gjyqësore në Arizona dhe Pennsylvania.

“Megjithëse këta pjesëmarrës nuk janë objektivisht” të suksesshëm “, ky ishte një shembull ideal për të provuar hipotezat tona për dy arsye kryesore,” shkruajnë studiuesit. “Së pari, adoleshentët janë në një fazë kryesore zhvillimi për përmirësimin e kontrollit të impulsit. Duke na lejuar ndryshueshmërinë gjatësore, do të na duhej të testonim modelin tonë kompensues. Së dyti, shkelësit janë të prirur ndaj akteve antisociale, sipas përkufizimit, dhe normat e tyre të recidivizmit ofruan një indeks në botën reale të fenotipeve të “suksesshme” kundrejt “të pasuksesshme” të psikopatisë. ”

Studimi zbuloi se psikopatia fillestare më e lartë ishte e lidhur me rritjen më të shpejtë të kontrollit të përgjithshëm frenues dhe frenimin e agresionit me kalimin e kohës. Ky efekt u zmadhua midis shkelësve të “suksesshëm”, ose atyre që sërish u kthyen më pak.

Gjetjet e saj i japin mbështetje modelit kompensues të psikopatisë “të suksesshme”, tha Lasko.

“Gjetjet tona mbështesin një model të ri të psikopatisë që ne propozojmë, i cili shkon në kundërshtim me modelet e tjera ekzistuese të psikopatisë në atë që përqendrohet më shumë në pikat e forta ose” tepricat “të lidhura me psikopatinë sesa thjesht deficitet,” tha ajo. “Psikopatia nuk është një tipar personaliteti thjesht i përbërë nga deficitet – ka shumë forma që mund të marrë”.

Lasko është një studiues i Laboratorit të Psikologjisë Sociale dhe Neuroscience të VCU, i cili kërkon të kuptojë pse njerëzit përpiqen të dëmtojnë njëri-tjetrin. David Chester, Ph.D., drejtor i laboratorit dhe një asistent profesor i psikologjisë, është bashkëautor i studimit.

Gjetjet e studimit mund të jenë të dobishme në mjediset klinike dhe mjeko-ligjore, tha Lasko, veçanërisht për zhvillimin e strategjive efektive të parandalimit dhe ndërhyrjes së hershme në atë që mund të ndihmojnë në identifikimin e forcave që posedojnë individët psikopatikë që mund të pengojnë sjelljen e ardhshme antisociale. /arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara