Eksperimenti filozofik teston aftësinë tonë për ta parë botën ashtu siç është

18:28 | 9 Qershor 2020

Studiuesit e Universitetit ‘Johns Hopkins’ që studiojnë veprimet e mendjes kanë përdorur metoda nga shkenca njohëse për të provuar një pyetje filozofike të gjatë:

A mund ta shohin njerëzit botën në mënyrë objektive?

Me një seri të re eksperimentesh duke përdorur grafika kompjuterike të sofistikuara dhe “monedha” të prera me laser, ekipi i Johns Hopkins zbuloi se është pothuajse e pamundur që njerëzit të ndajnë identitetin e vërtetë të një objekti nga perspektiva e tyre mbi të. Në këtë rast, njerëzit shikuan objekte të rrumbullakëta që ishin të larguara prej tyre; edhe kur njerëzit ishin të sigurt se objektet ishin të rrumbullakëta, ata nuk mund të ndihmonin por “t’i shikonin” ato në një mënyrë të shtrembëruar, si ovale ose elips, transmeton portali arbresh.info

“Kjo pyetje në lidhje me ndikimin e perspektivës së dikujt mbi perceptimin është një filozof që diskuton me shekuj,” tha autori i moshuar Chaz Firestone, një profesor ndihmës i psikologjisë dhe shkencave të trurit dhe drejtor i Laboratorit të Perceptimit dhe Mendjes së Hopkins. “Ishte vërtet emocionuese për ne që të merrnim një qasje eksperimentale për këtë pyetje.”

Kur njerëzit i shohin gjërat, truri i identifikon ato duke kombinuar informacione të papërpunuara vizuale me supozime të dendura dhe njohuri për botën. Për shembull, nëse merrni një monedhë rrethore dhe e largoni atë larg, drita nga monedha godet sytë në formën e një vezake ose elipsi; por truri juaj atëherë tejkalon ato informacione dhe ju bën të “shihni” një rreth në botën reale. Filozofët, veçanërisht duke përfshirë John Locke dhe David Hume, kanë kohë që mendojnë nëse është e mundur të ndahemi se si është në të vërtetë objekti nga mënyra se si ai bie në sytë tanë – me fjalë të tjera, nëse vizioni i pastër objektiv është madje i mundur.

Për të marrë në pyetje, ekipi hartoi një “eksperiment filozofie” për laboratorin.

Gjatë nëntë eksperimenteve, subjekteve iu treguan disa monedha tre-dimensionale. Njëra ishte gjithmonë një ovale e vërtetë, tjetra ishte një rreth. Subjektet duhej të zgjidhnin ovale të vërtetë. Duket e lehtë, por kur paraqiten me monedha rrethore të pjerrëta, subjektet u lulëzuan dhe koha e reagimit u ngadalësua ndjeshëm. Kjo vazhdoi nëse monedhat ishin akoma ose lëviznin; me forma të ndryshme; dhe nëse monedhat janë treguar në një ekran të kompjuterit ose janë shfaqur drejt e para lëndëve. Objektet janë të stampuara me perspektivën tonë, përfundoi autori kryesor Jorge Morales, një bashkëpunëtor i doktoraturës.

“Qasja jonë subjektive ndaj botës mbetet me ne,” tha Morales. “Edhe kur përpiqemi ta perceptojmë botën ashtu siç është, ne nuk mund ta heqim plotësisht perspektivën tonë.” Ky është i pari nga disa eksperimente që ekipi po punon në përdorimin e qasjeve nga psikologjia dhe neuroshkenca për të provuar idetë nga filozofia. Në bashkëpunim me filozofin Austin Baker, ata po shohin se si stereotipet ndikojnë në perceptimin – veçanërisht nëse subjektet kanë një kohë më të vështirë duke parë njerëz që kundërshtojnë stereotipet e tyre gjinore. Një projekt tjetër shqyrton se si njerëzit perceptojnë objektet që nuk gjenden atje, ose se si njerëzit vërejnë mungesën e gjërave. “Ky është një projekt që na befasoi me të vërtetë – ne prisnim” objektivitet “të mposhtim plotësisht çdo ndikim të perspektivës së subjektit,” tha Firestone.

“Ky është një shembull i bukur se si idetë nga filozofia mund të ndikojnë në shkencën e mendjes dhe trurit.” / arbresh.info

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara