Covid-19 tek fëmijët mund të mos fillojë me një kollë

23:01 | 13 Maj 2020

Simptomat gastrointestinale, shoqëruar me ethe ose histori të ekspozimit ndaj COVID-19, mund të tregojnë infeksion koronavirusi tek fëmijët.

Fëmijët që vuajnë nga sëmundjet dhe diarreja, shoqëruar me një ethe ose histori të ekspozimit ndaj koronavirusit, dyshohet se janë të infektuar me COVID-19, rekomandon një studim të ri të botuar në Frontiers in Pediatrics, transmeton portali arbresh.info

Studimi sugjeron gjithashtu që simptomat gastrointestinale të pësuara së pari nga disa fëmijë lë të kuptohet për infeksion të mundshëm përmes aparatit tretës, pasi lloji i receptorëve në qelizat në mushkëri të shënjestruara nga virusi mund të gjenden edhe në zorrët.

“Shumica e fëmijëve preken vetëm butësisht nga COVID-19 dhe ato pak raste të rënda shpesh kanë çështje themelore shëndetësore. Easyshtë e lehtë të humbasësh diagnozën e saj në fazën e hershme, kur një fëmijë ka simptoma jo të frymëmarrjes ose vuan nga një sëmundje tjetër, “thotë autori i këtij studimi, Dr. Wenbin Li, i cili punon në Departamentin e Pediatrisë, Spitali Tongji, Wuhan , Kinë.

Ai vazhdon, “Bazuar në përvojën tonë për t’u marrë me COVID-19, në rajone ku ky virus është epidemi, fëmijët që vuajnë nga simptoma të traktit digjestiv, veçanërisht me ethe dhe / ose një histori ekspozimi ndaj kësaj sëmundje, duhet të dyshohet se janë të infektuar me këtë virus. ”

Në këtë studim, Li dhe kolegët e tij detajojnë tiparet klinike të fëmijëve të pranuar në spital me simptoma jo të frymëmarrjes, të cilat u diagnostikuan më pas me pneumoni dhe COVID-19.

“Këta fëmijë po kërkonin këshilla mjekësore në departamentin e urgjencës për probleme të palidhura, për shembull, njëri kishte një gur në veshka, një tjetër një traum në kokë. Të gjithë kishin pneumoni konfirmuar me skanimin e gjoksit para ose menjëherë pas pranimit dhe më pas konfirmuan që kishin COVID-19. Ndërsa simptomat e tyre fillestare mund të kenë qenë të palidhura, ose simptomat e tyre COVID-19 fillimisht ishin të buta ose relativisht të fshehura para pranimit të tyre në spital, më e rëndësishmja, 4 nga 5 rastet kishin simptoma të traktit digjestiv si manifestimi i parë i kësaj sëmundje ”.

Duke theksuar këto raste, Li shpreson që mjekët do të përdorin këtë informacion për të diagnostikuar shpejt dhe izoluar pacientët me simptoma të ngjashme, të cilat do të ndihmojnë trajtimin e hershëm dhe zvogëlojnë transmetimin.

Studiuesit gjithashtu lidhin simptomat gastrointestinale të fëmijëve, të cilat janë regjistruar në pacientët e rritur, me një rrugë të mundshme shtesë të infeksionit.

Li shpjegon, “Simptomat gastro-zorrëve të përjetuara nga këta fëmijë mund të jenë të lidhura me shpërndarjen e receptorëve dhe rrugën e transmetimit të lidhur me infeksionin COVID-19 te njerëzit. Virusi infekton njerëzit përmes receptorit ACE2, i cili mund të gjendet në qeliza të caktuara në mushkëri, si dhe në zorrë. Kjo sugjeron që COVID-19 mund të infektojë pacientët jo vetëm përmes traktit respirator në formën e pikave të ajrit, por edhe përmes traktit tretës me anë të kontaktit ose transmetimit fekal-oral. ”

Ndërsa testet COVID-19 herë pas here mund të prodhojnë lexime të rreme pozitive, Li është i sigurt që të gjithë këta pesë fëmijë ishin të infektuar nga sëmundja, por ai paralajmëron se nevojiten më shumë hulumtime për të konfirmuar gjetjet e tyre.

“Ne raportojmë pesë raste të COVID-19 te fëmijët që shfaqin simptoma jo të frymëmarrjes si manifestimi i parë pas pranimit në spital. Incidenca dhe veçoritë klinike të rasteve të ngjashme kanë nevojë për studime të mëtutjeshme në më shumë pacientë. ” /arbresh.info/

 

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara