COVID-19 mund të jetë një sëmundje sezonale

10:20 | 3 Qershor 2020

Një studim i kryer në Sidnej gjatë fazës së hershme të epidemisë së COVID-19 ka treguar se lagështia e ajrit sa më e ulët të jetë mund të ketë rritje të rasteve pozitive. Studiuesit zbuluan se ulja e lagështisë për 1 përqind mund të rrisë numrin e rasteve të COVID-19 me 6 përqind.

“COVID-19 duket se mund të jetë një sëmundje sezonale që përsëritet në periudha me lagështi më të ulët. Ne duhet të mendojmë nëse është koha e dimrit, mund të jetë koha COVID-19 ”, tha profesori Ward, transmeton portali arbresh.info

Studime të mëtejshme – përfshirë gjatë dimrit në hemisferën jugore – janë të nevojshme për të përcaktuar se si funksionon kjo marrëdhënie dhe shkalla në të cilën drejton normat e njoftimit të rastit COVID-19.

Hulumtimet e mëparshme kanë identifikuar një lidhje midis klimës dhe ndodhjes së rasteve SARS-CoV në Hong Kong dhe Kinë, dhe rastet MERS-CoV në Arabinë Saudite, dhe një studim i fundit mbi shpërthimin e COVID-19 në Kinë gjeti një lidhje midis transmetimit dhe temperaturës ditore dhe lagështisë relative.

“Pandemia në Kinë, Evropë dhe Amerikën e Veriut ndodhi gjatë dimrit, kështu që ne u interesuam të shohim nëse shoqata midis rasteve të COVID-19 dhe klimës ishte e ndryshme në Australi në fund të verës dhe në fillim të vjeshtës,” tha profesori Ward.

“Kur bëhet fjalë për klimën, zbuluam se lagështia më e ulët është nxitësi kryesor këtu, më shumë sesa temperaturat më të ulëta,” tha profesori Ward.

“Kjo do të thotë që mund të shohim një rrezik të shtuar në dimër, kur kemi një rënie të lagështisë. Por në hemisferën veriore, në zonat me lagështi më të ulët ose gjatë periudhave kur lagështia bie, mund të ekzistojë një rrezik edhe gjatë muajve të verës. Kështu që vigjilenca duhet të ruhet. ”

Pse ka rëndësi lagështia

Profesori Ward tha që ka arsye biologjike pse lagështia ka rëndësi në transmetimin e viruseve të ajrit.

“Kur lagështia është më e ulët, ajri është më i thatë dhe i bën aerosolet më të vogla,” tha ai. “Kur teshtini dhe kolliteni, ato aerosole më të vogla infektive mund të qëndrojnë pezull në ajër për një kohë të gjatë. Kjo rrit ekspozimin ndaj njerëzve të tjerë. Kur ajri është i lagësht dhe aerosolet janë më të mëdha dhe më të rënda, ato bien dhe goditen më shpejt sipërfaqet “. /arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara