Cilët faktorë mund të shkaktojnë tendenca për vetëvrasje te të rinjtë?

15:10 | 25 Prill 2017

Adoleshentët të cilët kanë histori me problemeve kanë një rrezik më të madh për të vrarë veten, sipas studimeve të reja.

Zbulimet kanë theksuar rëndësinë e kuptimit të mekanizmave social të vetëvrasjes dhe nevojës për intervenime efektive sa më të hershme me qëllim të zvogëlimin të rrezikut të vetëvrasjeve te fëmijët.

Hulumtimi ka përfshirë thuajse 550,000 njerëz nga Suedia, ndërsa përgjatë studimit 431 persona kishin kryer vetëvrasje.

Hulumtuesit kanë treguar se ekziston një ndërlidhje mes vetëvrasjes dhe disa fatkeqësive.

Këto fatkeqësi përfshijnë: ndonjë vdekje në familje; nëse prindërit kanë abuzuar me substanca të ndryshme; nëse ndonjëri nga prindërit ka pasur çrregullime mendore; nëse prindërit kanë pasur prapavijë kriminalistike; nëse prindërit i janë ndarë ose nëse fëmija është rritur nga njëri prind, etj.

Rreziku kishte qenë më i madhi kur fëmijët i kishin pasur dy nga këto fatkeqësi, por vlen të ceket se rreziku i përgjithshëm i vetëvrasjeve te fëmijët është i ulët, dhe fëmijët të cilët përjetojnë fatkeqësi të tilla jo domosdoshmërish e vrasin veten.

 

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara