Cilat zona të trurit tonë përfaqësojnë ngjyrat që shohim?

22:10 | 28 Maj 2020

E kuqe, portokalli, e verdhë, jeshile, blu, indigo dhe violet: Ngjyrat e ylberit janë të njohura për këdo që kujton “Roy G. Biv”.

Sidoqoftë, hulumtimi shkencor ka treguar prej kohësh që ngjyrat e tilla nuk janë të natyrshme për botën fizike, por përkundrazi një rezultat i mënyrës sesi truri ynë përpunon dritën, transmeton portali arbresh.info

Studimi vuri në dukje se “lidhja e një nyje është një veprim njerëzor i lashtë dhe i kryer shpesh, që është mishërimi i njohurive të përditshme procedurale, duke e bërë atë një objektiv të shkëlqyeshëm për hetime.

” Një studim i ri, i bashkautor nga një neuroshkencëtar i Universitetit të Chicikagos, identifikon ato rrjete nervore, veçanërisht zonat e trurit që kodifikojnë ngjyrat që ne shohim në të vërtetë.

“Ne kemi qenë në gjendje të tregojmë se ku ndodh në shtegun vizual, i cili është relativisht i hershëm,” tha Prof. Steven Shevell, një studiues kryesor për perceptimin e ngjyrave dhe shkëlqimit.

“Eshtë si një hartë rrugore që tregon se ku të kërkoni qarqet nervore që shkaktojnë kalimin nga përfaqësimet më të hershme nervore të botës fizike në botën tonë mendore.”

Duke përdorur skanimet e trurit dhe një teknikë të re “ndërprerje të rivalitetit”, ai dhe bashkautorët e tij zbuluan se korteksi primar vizual, i cili është faza e parë e përpunimit vizual kortikal, nuk paraqet me saktësi ngjyrat që ne provojmë. Nga ana tjetër, zona më të larta në shtegun vizual ndjekin ngjyrimet që ne shohim në të vërtetë. Punimi u botua në Procedimet e Akademisë Kombëtare të Shkencave. Duke u bazuar në punën e mëparshme nga laboratori i Shevell, ata kryen eksperimentet e tyre me një teknikë që kthehej shpejt dhe përpara ndërmjet dy gjatësive të ndryshme të dritës. Megjithëse ndryshimi ndodhi gjashtë herë në sekondë, shikuesit panë një ngjyrë të qëndrueshme (jeshile) për disa sekonda përpara se ngjyra e tyre e perceptuar të zhvendosej në një tjetër ngjyrë (magjistar).

Pas shqyrtimit të skanimeve të fMRI, Shevell dhe kolegët e tij zbuluan se aktivitetet në zonat më të larta të korteksit vizual ishin ato që përputheshin me ngjyrat e studimit të ngjyrave që panë. Këto rezultate shënojnë një hap të rëndësishëm në shpjegimin e kalimit nga kodimi i dritës fizike që hyn në sytë tanë në përvojën perceptuese të shikimit të ngjyrës.

“’Eshtë gjithmonë e kënaqshme të bësh një punë të shkëlqyeshme që askush nga bashkëpunëtorët nuk mund ta realizonte vetëm,” tha Shevell, Profesori i Shërbimit i Dalluar i Eliakim Hastings Moore i Psikologjisë, Ophthalmologjisë dhe Shkencës Vizuale.

Shevell, i cili drejton Institutin për Mendje dhe Biologji në UChicago, kishte botuar më parë në lidhje me përdorimin e rivalitetit ndërprerës në një punim për vitin 2017 – një ai bashkëautor me Anthony D’Antona, PhD’10, dhe ish postdokun e UChicago Jens Christianen.

Ajo punë zbuloi një fenomen të ngjashëm të perceptimit të ngjyrave, por nuk identifikoi se cilat zona të trurit ishin përgjegjëse.

Tani, Shevell shpreson që këto gjetje të reja mund të çojnë në hulumtime që sqarojnë se si rajone të ndryshme të shtegut vizual realizojnë kalimin në perceptimin e ngjyrave njerëzore. /arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara