ADN-ja tregon historinë e verës, vreshta e kultivuar 900 vjet

23:29 | 10 Qershor 2019

Francezët sot ndoshta konsumojnë verë të prodhuar nga një rrush identik me atë të përdorur në kohët mesjetare.

ADN-ja nga fara e lashtë e rrushit tregon vreshta pas një lokali të lashtë është kultivuar vazhdimisht për 900 vjet.

Rrushi i lashtë i gjetur në vendet arkeologjike zbulon gjithashtu atë që romakët e kultivuan në vreshtat e tyre 2,000 vjet më parë.

Ata mund të kenë bërë verëra shumë të përafërta me Pinot Noir dhe Syrah, sipas shkencëtarëve.

Ka dyshime se disa varietete të rrushit që përdoren në verën moderne janë identike me bimët e rritura qindra vjet më parë.

Studiuesit kanë krahasuar ADN-në nga 28 fara rrushi nga Epoka e Hekurit, vendet arkeologjike romake dhe mesjetare në të gjithë Francën në një bazë të dhënash gjenetike të vreshtave moderne.

“Ne gjetëm një farë rrushi mesjetar nga Franca qendrore që lidhet drejtpërsëdrejti me Savignin blanc”, tha Dr Nathan Uells, nga Universiteti i Jorkut.

“Është një lloj rrushi që është rritur sot në Francë dhe ne shohim se ka një lidhje të drejtpërdrejtë për 900 vjet, që do të thotë se njerëzit kanë marrë këtë hardhi dhe e kanë futur atë me prerje për më shumë se 900 vjet”.

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara