A është i shëndetshëm gjumi pranë dritares së hapur?

21:58 | 9 Dhjetor 2018

Hulumtimi i ri ka dëshmuar pretendimet e paraardhësve tanë se është më mirë të fle nëse hapet një dritare ose derë në dhomën e gjumit.

Hulumtuesit holandezë nga Eindhoven përdorën metoda të teknologjisë së lartë për të monitoruar cilësinë e gjumit të 17 vullnetarëve të shëndetshëm gjatë pesë netëve. Një grup pjesëmarrësish flinin me dyer ose dritare pjesërisht të hapura në dhomën e gjumit, duke lejuar ventilim më të mirë, ndërsa grupi tjetër fjeti në një dhomë të mbyllur.

Rezultatet e studimit treguan se dhomat me ventilim më të mirë kishin nivele më të ulëta të dyoksidit të karbonit në ajër (gjatë frymëmarrjes krijohet dyoksidi i karbonit) dhe kjo ndikoi në gjumin më të mirë të pjesëmarrësve që flinin në dhomat me dritare ose dyer të hapura.

Niveli më i ulët i dyoksidit të karbonit në dhomën e gjumit nënkupton një thellësi më të madhe dhe efikasitet më të lartë të gjumit, si dhe një numër më të vogël të zgjimit gjatë natës.

Steven Feinsilver, një ekspert gjumi, ishte i bindur për rezultatet e hulumtimit, i cili tha se ambienti i natës është i rëndësishëm për një gjumë të mirë. Jo të gjitha dhomat e gjumit preken nga cilësia e gjumit tonë, pasi ambienti ynë i natës është i rëndësishëm për gjumë të mirë.

Është e njohur në përgjithësi se është më mirë të flihet në një mjedis më të ftohtë, por deri më tani nuk i është kushtuar vëmendje se si cilësia e ajrit të brendshëm ndikon në cilësinë e gjumit.

Hulumtimi më i saktë modern mund të ofrojë njohuri më të mira se si kushtet në dhomë (temperatura, lagështia, pastërtia e ajrit, zhurma, drita …) ndikojnë në cilësinë e gjumit.

Sot shkencëtarët kanë në dispozicion metodat moderne dhe bashkëpunimet kërkimore: instrumente precize për matjen e kushteve të dhomës, si dhe pajisjet moderne për matjen e valëve të trurit gjatë gjumit (EEG).

Rezultatet e këtij hulumtimi u botuan në revistën “Indoor Air”.

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara