7 zakone për të cilat truri plaket më shpejtë

17:14 | 14 Maj 2019

Truri, ashtu si çdo pjes  tjetër e trupit, duhet të kujdesemi . 
Nuk është sekret se truri plaket me  trupin. Rënia njohëse dhe të gjitha llojet e çrregullimeve degjenerative mund të zhvillohen në moshën tuaj. Truri, ashtu si çdo pjes tjetër në trup, duhet të kujdesemi për të. Nëse nuk bëjmë, mund të sëmuremi .

1. Konsumi i tepërt i alkoolit
 Nëse doni mjaft për të pirë, apo edhe mesatarisht, ajo mund të dëmtojë hipokampusin në trurin tuaj. Kjo pjesë e trurit punon duke ju ndihmuar të mësoni dhe futni njohuritë. Kur konsumoni rregullisht alkoolin, kjo çon në mos prodhimin e kaq shumë qelizave nervore në këtë rajon të trurit.
Kjo do të thotë se konsumimi i alkoolit shumë mund të shkaktojë që truri juaj të vuajë kur duhet të mbahet mend ose të mësojë aftësi të reja.

2. Kaloni shumë kohë në një pozicion të ulur
Nëse kaloni shumicën e ditëve tuaja të ulur dhe nuk po përpiqeni të ushtroni ndonjë aktivitet fizik, ky stilin e jetesës së ulur mund të ju rrezikojë jetën.

3. Ne nuk e shpërfillëm shëndetin e zemrës  tonë
Zemra është përgjegjëse për mirëmbajtjen dhe zhvillimin e shumë pjesëve të trupit. Si e tillë, nuk është e habitshme të thuhet se mirëqenia e saj është e lidhur me trurin. Sipas iniciativave shkencore globale të Shoqatës Alzheimer, ajo që është e dobishme për trurin është e njëjtë me atë që është e dobishme për zemrën. Studimet kanë treguar se nëse dikush ka diabet, hipertension ose raste të tjera potencialisht të dëmshme në moshën e mesme, ata kanë një rrezik më të lartë të zhvillimit të çmendurisë kur plaken.

4. Pirja e duhanit
Pirja e duhanit është një zakon i keq për shumë arsye, por një prej tyre është fakti që pirja e duhanit mund të rrisë rrezikun e sëmundjes Alzheimer.

5.Ne nuk flemë mjaftushëm
Trupi kërkon shtatë deri në nëntë orë gjumë për natë. Ka defekte të panumërta që ndodhin kur përshkruani trupin tuaj sasinë e gjumit që i nevojitet dhe një prej tyre rrit rrezikun e performancës njohëse. Shtatë orë në natë është zgjidhja më e mirë kur bëhet fjalë për një pushim për të arritur rezultate pozitive.

6. Dëmtimi i dëgjimit
A kujdeseni për  dëgjimin tuaj? Apo e dëgjoni shumë muzikën në kufje? Studimet kanë treguar se njerëzit më të moshuar me humbje të dëgjimit kanë një shans më të madh të përjetojnë çmenduri kur plaken.

7.Ne nuk “trajnojmë” trurin
Po, dhe truri duhet të punojë. Pa trajnim të rregullt mendor, është e lehtë për trurin të humbasë një reflektim të mprehtë. Ata që rregullisht mësojnë mendjet e tyre kanë një shans 29% më pak të zhvillimit të çmendurisë sesa ata që nuk e bëjnë këtë./arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara